Nem lehet tagadni, hogy vannak olyanok, akiknek a világ politikai, gazdasági és pénzügyi szektoraiban meghatározó szerepük van. A legtöbb ilyen ember pedig egy-egy meghatározó család, dinasztia tagja. Most őket mutatjuk be. Velük kapcsolatban rengeteg összeesküvés-elmélet kering, de mi az aktuális helyzetükkel és a befolyásuk megalapozásával fogunk foglalkozni.

 

A Rockefeller család  

A család vagyonát 1 és 3 billió dollárra becsülik, melyből évről évre egy igen jelentős részt jótékony célokra fordítanak. A világ egyik leggazdagabb dinasztiáját, az 1839. július 8-án, New York állambeli Richfordban született John D. Rockefeller „alapította". Kisgyermekként pulykákkal üzletelt, majd bizományi üzletet nyitott, de vagyonát és meghatározó társadalmi befolyását az olajnak köszönheti. A 19. század végén a család az Egyesült Államok teljes olajpiacának 90 százalékát irányította. A Rockefellerek közt nem csupán cégigazgatókat, de szenátort, kormányzót, sőt amerikai alelnököt is találunk.

John D. Rockefeller vagyonát és meghatározó társadalmi befolyását az olajnak köszönhetiForrás: Photo12/Photo12/Archives Snark/Archives Snark

A Morgan család  

Az amerikai Morgan család legmeghatározóbb alakja John Pierpont Morgan, akinek már az apja is bankárként dolgozott. Fia azonban egy egész bankbirodalmat hozott létre. J. P. Morgannek hatalmas szerep jutott az 1907-es bankpánik során. Ő volt ugyanis az, aki megállította a bankszektor összeomlását. A család nem csupán az Egyesült Államokban számít a bankszektor legbefolyásosabbjának, hanem Európában is.

John Pierpont Morgan egy egész bankbirodalmat hozott létreForrás: AFP
Forrás: Getty Images
A világ 9 leggazdagabb nője

A köztudatban a gazdag nők gyakran csak a kitartott feleségek képében élnek. Mi azonban most olyan erős nőket mutatunk be, akik bár kaptak némi hátszelet, a legtöbbjük a sikereit és vagyonát csak önmagának köszönheti. Az első helyen álló hölgy „értéke" olyan magas, hogy szinte fel sem fogható. A következőkben bemutatjuk a világ leggazdagabb milliárdos nőit, akik közül mindössze egy arisztokrata származású. Olvasd tovább!

 

 A Szaúd-ház    

A szaúdi királyi dinasztia 1932 óta irányítja Szaúd-Arábiát, amelyet a leggazdagabb országnak tartanak. Ennek oka az olajban keresendő, hiszen a világ legnagyobb kőolaj-kitermelője és -exportőre. A család vezetője abszolút politikai hatalommal rendelkezik, és a családtagok fontos kormányzati és katonai pozíciókat töltenek be.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös, egyben Szaúd-Arábia védelmi minisztereForrás: AFP/Bandar Al-Jaloud

A Rothschild család  

Bár a listánkban mindegyik család hatalmas vagyonnal és hatalommal bír, van egy, amely kiemelkedik közülük. Mayer Amschel Rothschild Németországban, Frankfurtban született 1744. február 23-án. Megalapította a Rothschild-bankházat, amely valuta- és pénzváltással kezdte, de csakhamar hatalmassá nőtt. A Rothschild családtól származó kölcsönökből országok fegyverezték fel hadereiket, ők segítették többek közt az 1830-ban függetlenedett Belgium adósságainak rendezését, valamint a Szuezi-csatorna finanszírozásában is jelentős szerepük volt.
A Rothschildok vagyonát 2 billió dollárra becsülik. Erőteljes kereskedelmi és pénzügyi ráhatásuk a világra megkérdőjelezhetetlen.

Baron Guy de Rothschild (középen) fiával, Daviddel (balra)Forrás: AFP

A Baruch család  

A Baruchok ugyan kevesebb vagyonnal rendelkeznek, mint a Rothschildok és a Rockefellerek, de befolyásuk legalább akkora. Bernard Baruch (született 1870. augusztus 19-én) amerikai pénzember, tőzsdei spekuláns, aki nem csupán amerikai elnöki tanácsadó, de Sir Winston Churchill közeli barátja és gazdasági konzultánsa is volt. Ő használta először a "hidegháború" kifejezést a közéletben. Nagyon kevés információ van a Baruch-birodalom örökségéről. Két lánya és egy fia volt, Bernard Baruch Jr. a kilencvenes években halt meg. 

Nem vagyok okos. Megpróbálok megfigyelni. Milliók látták az almát leesni, de Newton volt az, aki megkérdezte, hogy miért  - Bernard Baruch, New York Post (1965. június 24.)

Bernard Baruch amerikai pénzember, tőzsdei spekuláns, amerikai elnöki tanácsadóForrás: Northfoto/Keystone Pictures Usa

A Windsor-ház  

A Windsor-ház Nagy-Britannia királyi családja. Jelenleg a családfő II. Erzsébet királynő, aki az anglikán egyház vezetője és Nagy-Britannia katonai erejének főparancsnoka. Anyaországa mellett II. Erzsébet 15 további független ország uralkodója is. Bármely politikus féltékeny lenne erre a befolyásra. A királyi család minden tagja „szerény" életet él, katonai szolgálatot és jótékonysági munkát végez.

II. Erzsébet királynő anyaországa mellett 15 további független ország uralkodója isForrás: AFP/Chris J Ratcliffe

A Murdoch család  

Az ausztrál Keith Murdoch újságíróból lett a News Limited ügyvezető igazgatója. Fia, Rupert szintén újságíróként dolgozott, majd megörökölte apja pozícióját. Rupert Murdoch azonban itt nem állt meg: megszerezte több ausztrál és új-zélandi újság tulajdonjogát, majd tovább terjeszkedett. Megalapította a News Limited holding cégét, a News Corporationt, és az Egyesült Királyságban megvásárolta a The Sunt, amelyet Anglia legolvasottabb napilapjává tett, majd az Egyesült Államokba költözött, és megvette a The Timest is. Jelenleg cége a világ második legnagyobb médiavállalata.

Rupert Murdoch cége a News Corporation jelenleg a világ második legnagyobb médiavállalataForrás: AFP/Lionel Bonaventure

Az Oppenheimer család  

A dinasztia megalapítója Ernest Oppenheimer volt, aki 1902-ben Dél-Afrikába költözött, és Kimberley város polgármestere lett, később pedig az egyik gyémántvállalat vezetője. Hamarosan monopolizálta a világ gyémántpiacát. A gyémántbirodalmat jelenleg Ernest unokája, Nicky Oppenheimer irányítja. A család nemcsak gyémánt, hanem arany, valamint más ipari ásványok bányászatában és értékesítésében érdekelt.

Nicky Oppenheimer irányítja jelenleg a gyémántbirodalmatForrás: AFP/Brigitte Weidlich