Maximális kalóriaégetés 4 perc intenzív edzéssel – Ez a Tabata-módszer

kardióedzés kalóriaégetés gyakorlat zsírégetés edzésforma Tabata edzés alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Tabata-módszer a japán olimpiai gyorskorcsolyázó csapat teljesítményének maximális növelésére használt edzésformaként kezdte pályafutását. Nevét megalkotójáról, Izumi Tabata professzorról kapta, aki kutatótársaival vizsgálta a magas és mérsékelt intenzitású edzések élettani hatásait. Ennek a kutatásnak köszönhetjük a Tabata-módszert, amely ma már az egyik leghatékonyabb kardió típusú edzésforma.

2018 leginspirálóbb magyar példaképei

Ahogy visszatekintettünk az idén megjelent cikkeinkre, kirajzolódott, hogy 2018 a rendkívüli történetek éve volt. Most azokat szedtük össze nektek, amelyek számunkra is különösen inspirálóak voltak, és amelyeknek egytől egyig magyar hősei vannak. Olvasd tovább!

Adj bele mindent!

A Tabata edzéseket négyperces időszakokra osztják: egy adott gyakorlatot 20 másodpercig kell a lehető legintenzívebben végezni, majd jár egy 10 másodperces pihenő és ismét mehet a pulzusszámnövelés, mindezt 8 körben, a különböző gyakorlatok között 1 perc pihenővel. Ez egy igen intenzív edzésforma, így napi 20 perc elég ahhoz, hogy 5-6 féle, tetszőlegesen összeválogatott gyakorlattal végezz.

Egy adott gyakorlatot 20 másodpercig kell a lehető legintenzívebben végezni, majd jár egy 10 másodperces pihenő Forrás: Shutterstock

Fontos, hogy ez a módszer csak akkor lesz valóban hatékony, ha a 20 másodperces aktív szakaszokban valóban mindent beleadsz.

Ez a módszer a rendszeresen sportolók számára lesz igazán kifizetődő, számukra is lett kialakítva. Ha te már régóta nem mozogtál és/vagy nagyobb súlyfelesleggel bírsz, úgy előtte hozd magad formába, hiszen ennek hiányában egyszerűen nem fogod bírni azt a fajta intenzitást, amit a Tabata megkövetel.

Tabata-gyakorlatok

Nem kell semmiféle különleges dologra gondolnod, ugyanis nem a gyakorlatokon, hanem azok elvégzésének intenzitásán van a hangsúly. No persze, érdemes olyanokat egy csoportba összeválogatni, amelyek a teljes testet átmozgatják.

Kerékpározás során 20 másodperc sprint, 10 másodperc lassú tekerés, majd újra sprint... és így tovább 8-10 körig. Ugyanez működik futásnál, fekvőtámasznál, guggolásnál, felülésnél stb. Az edzettebbek használhatnak súlyokat is, de itt nem célszerű a minél nagyobb tömegek megmozgatása, nem mellesleg a súlyzóval végzett gyakorlatok többségénél nagyon fontos a helyes kivitelezés, ellenkező esetben fennállhat a sérülés veszélye.

A Tabata egy intenzív edzésforma, így napi 20 percet kell csak rászánnod a mozgásgyakorlatokra Forrás: Shutterstock

Miért jó?

Mert gyorsan végzel a kardioedzéssel, nem mellesleg sokkal gyorsabb és látványosabb eredményt érhetsz el vele – nem csupán a zsírt égeted, de megfelelő tápanyagbevitel esetén az izmokat is építi. Serkenti a szervezeted anyagcseréjét, kiváló állóképességet ad, sőt azoknak is kiváló, akik nem bírják a monoton edzésformákat.

Belevágnál?

Először teszteld magadat, csinálj 3-4 szuperintenzív kört egyfajta gyakorlatból. Akkor, ha szédülni kezdesz, hányingered lesz, még nem állsz készen a Tabatára. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők mindenképp kérjék ki orvosuk véleményét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.