Kanada közzétett egy új útmutatót arról, hogy miből mennyit is érdemes fogyasztani, ha az ember egészségesen szeretne táplálkozni, és egyvalami észrevehetően hiányzik a listáról, ez pedig a tej.

Az útmutatóból teljes egészében hiányzik az élelmiszercsoport, és arra ösztönzi az embereket, hogy feldolgozatlan táplálékot vegyenek magukhoz.

A tejtermékek mégsem annyira egészségesek?Forrás: Dreamstime

Legutóbb 2007-ben volt módosítva ez az ajánlás, a mostani változtatásokat pedig hároméves konzultáció előzte meg. Az útmutató szerint például a gyümölcsevést 100 százalékos gyümölcslevekkel is helyettesíteni lehet. Egyértelmű, hogy ez a legfrissebb ajánlás már a növényi alapú táplálkozás felé irányítja az embereket. Korábban sokszor vádolták az útmutatók összeállítóit azzal, hogy behódoltak a tej- és húsiparnak, de a mostani ajánlásról ez nem mondható el. 

Nyilvánvaló, hiszen nincs többé az ajánlott élelmiszerek között a napi három pohár tej,  ami évtizedekig alapvető volt az egészséges táplálkozáshoz, legalábbis úgy gondolták. Most azonban inkább arra buzdítják az embereket, hogy más fehérjeforrásokból pótolják azt, amit eddig a tejtermékekkel vittek be. A kanadaiak tanácsa szerint egy tányér felének zöldségekből és gyümölcsökből kell állnia – kicsit több zöldséggel –, a másik felében pedig egyenlő arányban kell a gabonának vagy keményítőnek, valamint a fehérjének megjelennie.

A kanadai táplálkozási útmutatóból kikerültek a tejtermékekForrás: Health Kanada

Természetesen a csokis tej is kikerült az ajánlott élelmiszerek közül, nemcsak a tej, hanem a hozzáadott cukor miatt is. Dr. David Jenkins – a glikémiás index létrehozója – is a növényi alapú táplálkozást szorgalmazza, környezetvédelmi okokból is – írja BBC.