Az extrém téli bőrszárazság nem csak a kezeinket és az arcunkat érinti, az ajkak cserepesedése is sokkal gyakoribb a téli hónapokban. A nem túl esztétikus, és néha már fájdalmas száraz ajkak ellen azonban van ellenszer. Mutatjuk őket!

  • 1. Igyál sokat

Télen sokkal kevésbé szomjazzuk a vizet, mint a melegebb hónapokban. Ennek ellenére sem elhanyagolható a napi 2 liter folyadék. Minden egyes sejtednek szüksége van a vízre a megfelelő működéshez, ráadásul kívül és belül is hidratál. A bőröd kiszáradása ellen is sokat tehetsz, ha elegendő vizet iszol.

Igyál sok vizet télen is!Forrás: Shutterstock
  • 2. Egyél zöldségeket, gyümölcsöket

Igaz, hogy a téli szezon nem a legnagyobb Kánaán a zöldségek és gyümölcsök szempontjából, de a hidratáláshoz nagy szükség van rájuk, hiszen ezekben is - változó arányban, de mindenképpen - van víztartalom. Kutatások kimutatták, hogy a gyümölcsök és zöldségek kétszer olyan hatékonyan hidratálják a szervezetünket, mint a sima víz, mivel természetes só, fehérje, ásványi anyag és vitamin is található bennük.

  • 3. Ne nyalogasd az ajkaidat

Habár úgy érezheted, hogy az állandó nyalogatás segít leküzdeni a szájszárazságot, valójában csak rosszabbat teszel vele, ezzel ugyanis még inkább kiszárítod az ajkaidat.

Ne nyalogasd az ajkaidat!Forrás: Shutterstock
  • 4. Radírozd

Hetente egyszer érdemes leradírozni a bőrünket. Ezzel eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, és abban is segít, hogy a mindennapi rutinhoz használt kozmetikumok valóban ki tudják fejteni hatásukat a bőrünk mélyebb rétegeiben. A radírozás alkalmával az ajkaidat se hagyd ki, ezzel segítesz a vérkeringés serkentésében és a bőr regenerálódásában. 

Tipp
Radírozáshoz őrölt kávé és méz keverékét is használhatod, nincs szükség drága arcradírra.
  • 5. Jó balzsamot használj

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ajakbalzsamot használsz. Sajnos több olyan terméket is találunk a piacon, amely nem hogy nem segít, de még inkább szárítja az ajkakat. Az igazán jó ajakbalzsamot nem kell óránként felvinnünk, mert hosszan hidratál. Feltétlenül kerüld a mesterséges illatanyagot és színezéket, a kőolajszármazékokat, a parabént, az SLS-t tartalmazó termékeket. Lehetőleg növényi olajokat tartalmazó balzsamot szerezz be: a shea vaj, a kakaóvaj, a méhviasz, a sárgabarackmag-olaj, a kókuszolaj, a szőlőmagolaj megbízható hívószavak.