Az éghajlatváltozás és az élő környezetünk lemészárolása már nem a jövő, benne élünk. Sokan úgy vélik, ha csak ők változtatnak a hozzáállásukon, azzal az emberiség már semmire sem megy. Ám sok kicsi sokra megy, ha te most megfogadod a következő pár tanácsot, igenis részévé válsz annak az ellenállásnak, amely szeretne egy élhetőbb bolygót.

Nem kell pánikolnod, nem fogunk megvalósíthatatlan feladatok elé állítani. Sőt, ezeket a környezettudatos változtatásokat lényegében bárki be tudja építeni a hétköznapjaiba. Változásra fel!

A szénlábnyomodat – amely a globális felmelegedésért felel – nagyban csökkentheted, ha odafigyelsz arra, hogy mit és hogyan eszel vagy épp iszol.

Egyél több zöldséget! 

Ezzel nem csupán a szervezetednek teszel jót, de a Földnek is. Azzal, hogy kevesebb húst fogyasztasz – vagy netán teljesen elhagyod –, engeded fellélegezni a Földet. Az lenne a legideálisabb, ha az emberek többsége áttérne a vegán életmódra. Nem, nem elsősorban a rosszul tartott háziállatok sajnálata miatt. Az ok ennél sokkal prózaibb.

Ha több zöldséget eszel, azzal nem csupán a szervezetednek teszel jót, de a Földnek isForrás: Shutterstock

A mezőgazdasági üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mintegy 60%-a hús és tejtermék előállításából származik, a bolygón lévő állatállomány puszta mennyisége járul hozzá ahhoz, hogy a vadállatok száma vészesen csökken, sőt, sok ki is hal. Ez elég ironikus – a csirkék és tehenek tartják a kaszát a jegesmedvék nyaka felett –, de igaz.

Forrás: Shutterstock
A globális felmelegedést kevesebb gyermek születésével lehetne megállítani?

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben sok minden felmerül, amivel könnyíthetnénk a Földre nehezedő terheken. Van azonban egy, amely bár logikus, mégis csupán a felvetése megbotránkoztatja az emberek többségét. Ez pedig nem más, mint a kevesebb gyermek vállalása, mely hasznosságát egyébiránt egy friss tanulmány is alátámasztja. Olvasd tovább!

Természetesen nagyon nehéz a változtatás, hiszen a kultúra, a családi háttér és az egyéni szokás mind meghatározza, hogy milyen ételek kerüljenek az asztalodra. Nem is kell elsőre drasztikus változást eszközölnöd. Kezdd kicsiben: a marha és a bárány a két leginkább környezetromboló húsféle, ezért először próbáld ezeket mással helyettesíteni, majd fokozatosan következhet a többi lépés.

Hagyd el a felesleges csomagolást!  

Az ész nélküli műanyag használatot haladéktalanul csökkentenünk kell, a cél pedig a nem újrahasznosíthatók teljes kirekesztése lenne. Nem is hinnéd, hogy mennyi műanyag hulladékot termelsz szinte észrevétlenül.

A boltban vásárlásnál kerüld azokat a termékeket, amelyek előre be vannak csomagolvaForrás: Shutterstock

Az egyszer használatos műanyag ételhordók helyett vigyél magaddal sajátot, a palackozott víz helyett igyál csapvizet, vagy használj vízszűrőt. A boltban vásárlásnál kerüld azokat a termékeket, amelyek előre be vannak csomagolva és helyettük válassz szabadon szedhetőt: ilyen például a paradicsom, az előre elkészített salátamixek, a fóliázott szeletelt sajtok.

Hidd el, ezek valóban kis lépések, de együtt hatalmas dolgokra vagyunk képesek.