Tragikus hirtelenséggel, 85 éves korában elhunyt korunk egyik legnagyobb divattervezője, Karl Lagerfeld, akinek a neve szorosan összefonódott a stílussal, a minőséggel, és persze a Chanellel. Rá emlékezünk!

Ikonikus lófarka és dioptriás napszemüvege még azoknak is ismerős lehet, akik nem követték munkásságát. Lagerfeld nemcsak megjelenéséről, de szigoráról is híres volt, ami miatt többször kellemetlen helyzetbe is került, például, amikor Adele alakját bírálta. Habár a modellek felé is rendkívül komoly elvárásai voltak, akikben látott fantáziát, azokat a végsőkig támogatta, mint például Claudia Schiffert, vagy legújabb pártfogoltját, Kaia Gerbert. Cindy Crawford lánya 2017 őszén lépett először kifutóra, 2018 januárjában azonban már ő nyitotta meg a Chanel show-ját, ősszel pedig kijött a KAIA x Karl Lagerfeld közös kollekció is. 

Meghalt Karl Lagerfeld, korunk ikonikus divattervezőjeForrás: AFP/dpa Picture-Alliance/Caroline Seidel

Lagerfeld tehetsége hamar utat tört, már fiatalon is a legnagyobb divatházaknál dolgozott: a Balmain, a Valentino, a Fendi számára is tervezett. Első igazán hangos sikere a Chanel számára tervezett, 1972-es fekete-fehér kollekció volt, egy évtizeddel később pedig a Chloé-nak megálmodott kollekcióval ért el komoly nemzetközi elismerést. Saját márkát is alapított, de igazán emlékezeteset a Chanel kreatív igazgatójaként alkotott, neve teljesen egybeforrt a divatházzal. Karl Lagerfeld minden körülmények között a minőséget, a stílust, a kifinomultságot, az eleganciát képviselte. Saját soraival búcsúzunk tőle!

  • "Önmagam karikatúrája vagyok, jól is van ez így, tetszik. A velencei karnevál nálam egész évben tart."
  • "Egyszer egy borzalmasan ronda kelet-német újságírónő készített velem riportot, aki átlátszó sárga blúzt és fekete melltartót viselt. A nő azt mondta, szerinte illetlenség napszemüvegben vele szemben ülnöm, majd megkérdeztem: most akkor meg kellene kérnem, hogy ön pedig vegye le a melltartóját?"
  • "Az egyéniség ott kezdődik, ahol az összehasonlítás véget ér."
  • "Soha nem lehetsz túlöltözött vagy alulöltözött egy kis fekete ruhában!"
  • "Nagyon is két lábbal állok a földön, csak nem ezen a földön."
Karl Lagerfeld és Claudia SchifferForrás: AFP/Pierre Verdy