A szoptatás az anyák privilégiuma volt – egészen mostanáig. Egy japán tervezőcsapat ugyanis megalkotta azt a készüléket, amelyet felvéve már az apák is átélhetik ezt a csodát.

A szoptatás során a csecsemő a lehető legintimebb, legmeghittebb kapcsolatot éli meg édesanyjával. Emellett a szopás – nem a cumisüvegből való ivás – erősen megdolgoztatja az arcizmait is, így nagyban hozzájárul a későbbi szóalkotás képességéhez. Tehát ez a kisbabának nemcsak biztonságot és megnyugvást nyújt, de a fejlődése érdekében igen jó szolgálatot is tesz.

2016 Európa, FranciaországForrás: Phanie/Voisin/AFP
A szoptatás kultúrtörténete – fotók

Az újszülött anyatejjel való táplálásának fontossága sosem volt kétséges. Míg az állatok esetében e nélkül a kölykök nem maradhatnának életben, az embereknél erre már évezredek óta vannak alternatív módszerek. A szoptatás megítélése, fontossága és szerepe azonban koronként változott és változik ma is. A szoptatás mikéntje ugyanakkor sokat változott az elmúlt századokban. Nézzük meg a szoptatás kultúrtörténetét.

Apák, szoptatásra fel!

A japán Dentsu cég által megalkotott eszköz lényegében egy női emlő formájú tejtartály, végein szilikon mellbimbókkal. Bár így elsőre furcsának hangzik, mégis bizarr mivolta ellenére nagy segítséget jelenthet az anyák pihenésében és az apák szülői szerepének elmélyítésében.

A mellformájú, szoptatásra kialakított eszközForrás: Dentsu

A szoptatásra összpontosítva arra törekszünk, hogy csökkentsük az anyákra nehezedő terheket, és növeljük a csecsemők alvási idejét azáltal, hogy lehetővé teszik az apák szoptatását – nyilatkozta a cég egyik munkatársa.

Az „apai gondozás asszisztens” melegszik, rezeg – hogy alvást idézzen elő –, és olyan érzékelőkkel rendelkezik, amelyek nyomon követik a gyermek szoptatási és alvásciklusait, ezeket az adatokat pedig továbbítja egy okostelefon-alkalmazáson keresztül a szülők felé.

Az apák helyettesíthetik az anyák szerepét a tejtartály segítségévelForrás: Dentsu

A gyermekorvosok és bébiszitterek segítségével kifejlesztett eszköz arra kívánja ösztönözni az apákat, hogy aktívabban részt vegyenek az általában anyák számára fenntartott stresszes gyereknevelésben.