A kertet számtalan módon lehet használni, az, hogy egyes részeit mivé alakítod, csak rajtad áll. A gyerekparadicsom, grillélvezetek és nyugalom szigete mellett nem szabad kihagyni a lehetséges funkciók közül a romantikus álmokat sem.

Az angolkertek a maguk bujaságával kiváló alapot képeznek, amennyiben megvalósításukhoz rendelkezel elég térrel. Kialakításánál nem kell lemondanod szinte semmiről, hiszen a kanyargós, árnyékos ösvények előhívják a gyermekek felfedező énjét, az apró tisztásokkal kiszolgálható a nagyobb tér igénye is, miközben egy igazi kis meseszerű csodakerted lehet.

Természetesen nem kell az élményhez az egész kertet áttervezni, és több tucat bokrot, fát beültetni. Egy átlagos kert is könnyedén átalakítható. Ami elengedhetetlen a romantikus érzéshez, az a térburkolat, melyre kiváló alternatívát jelent a járdalap. Ezzel lehet a legegyszerűebben „kikövezni” az ösvényeket, melyeket így akár esős időben is könnyedén bejárhatsz. Sőt, a járdalapoknak az előkertben is nagy hasznát veheted, mivel megspórolod a kaputól a bejáratig vezető szakasz lebetonozását, ami egyrészt sokkal nagyobb munka és szakembert kíván, másrészt pedig a járdalapok közt kikandikáló fű sokkal természetesebb, barátságosabb közeget hoz létre a rideg, egybefüggő betonnal szemben.

Ami elengedhetetlen a romantikus érzéshez, az a térburkolat, amelyre kiváló alternatívát jelent a járdalapForrás: Shutterstock

Az ösvényeket és a kert többi részét gazdagíthatod pergolával, virágrácsokkal vagy épp lugasokkal. Az ezekre felfuttatott zöld növények és színpompás virágok kiváló természetes árnyékolók, az érzékekre való hatásuk pedig leírhatatlan.

Nem kell kertészcsapatot hívnod, ha nem egyenletes a talaj, a kisebb szintkülönbségek csodásan idomulnak a romantikus kerthez, hiszen adja magát a lépcsők és a sziklakertek lenyűgöző megvalósítása.

Ezekre figyelj a kialakításánál

1. Döntsd el, hogy mit hová szeretnél

Egy alapos tervezés elengedhetetlen, hiszen ezzel elkerülheted a kuszaságot, a felesleges anyagvásárlást, és a végeredmény valóban olyan lesz, mint amit elképzeltél.

Tervezd meg, mit hová szeretnél tenni, ezzel elkerülheted a kuszaságotForrás: Shutterstock

2. Ne feledkezz meg a stílusról

Bár az angolkertet hoztuk fel példaként, a modern, letisztult, sőt, a rusztikus és ipari dizájn vonalvezetésével is könnyedén megvalósíthatod a saját romantikus életérzésedet. A térburkolatok mérete, elhelyezése, anyaga, színe nagyban hozzájárul az elérni kívánt összhatáshoz.

A térburkolatok méretével és elhelyezésével könnyedén megvalósíthatod a saját romantikus életérzésedet isForrás: Shutterstock

3. Ne becsüld alá a kiegészítők erejét

Egy kert nemcsak a növényekről, hanem a tulajdonosa igényeiről is szól. Az alapvető kerti bútorokon túl szerezz be bátran az ösvény közepén megbúvó padot, két fa közé kifeszített függőágyat, a kerti járdák mentén elhelyezkedő magas ágyást, kültéri kaspókat. A kényelem mellett gondolj a vizuális gyönyörre is.

Szerezz be a kerti járdák mentén elhelyezkedő magas ágyást, kültéri kaspókatForrás: Shutterstock

A cikket támogatta a Bauhaus Szakáruházak.