Eltűnhetnek az üzletekből a ketreces tartásból származó tojások

Forrás: Shutterstock -
áremelkedés tojás üzlet drága tyúk állatvédelem ketreces tojás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemzetközi áruházláncok jelentették be, hogy pár éven belül eltüntetik polcaikról a ketreces tartásból származó tojásokat. A szakértő szerint így drágulhat majd a termék. 

„A világon jelenleg az EU-ban a legszigorúbbak a tojástermelésre vonatkozó szabályok, ami a ketreces tartást illeti, itt szabják meg a legnagyobb minimális férőhelyet a ketrecben tartott tyúkok számára” – mondta a Borsnak Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

A lap azt írja, hogy néhány év múlva eltűnhetnek a boltok polcairól a ketreces tartásból származó tojások, amelyek most a mennyiség 80–85 százalékát adják. A statisztikák szerint a vásárlók szívesebben veszik meg ezt az olcsóságuk miatt, hiszen a mélyalmos tartásból származó tojások nagyjából 12–15 százalékkal, a szabad tartásúak pedig 40 százalékkal is drágábbak lehet.

Eltűnhet a ketreces tojás számos bolt polcairól Forrás: Shutterstock

A nagyobb áruházláncok a jelek szerint csak mélyalmos tojásokat szeretnének forgalmazni. A Tesco már jelezte ezen igényét. „A Spar, a Penny, az Aldi és a Lidl is pedzegeti, hogy átáll a mélyalmos tojásokra, nem kér a ketreces tartásból származókból. Az állatvédők által oly fontosnak tartott, egy tyúkra jutó négyzetcentiméter-szám azonban csak egy tényező a termelésben. Vannak például olyan mélyalmos – tehát nem ketreces – tenyésztők, akik évente csak egyszer takarítják ki a trágyát a tyúkok alól, holott a higiéniai előírások szerint a fogyasztóhoz csak tiszta, szagtalan tojás kerülhet, amit előtte tilos megmosni” – magyarázta a szakértő.

A szakemberek viszont attól tartanak, hogy így nemcsak a drágulás indul meg, hanem a termékhamisítás is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.