A növények minden otthont szebbé, kellemesebb hangulatúvá és üdébbé tesznek. Nem kell azonban hobbibotanikusnak lenned, vagy egy egész élőfalat készítened ahhoz, hogy bevidd közvetlen életteredbe a természetet. Gondozz csupán egyet, ami elég nagy és látványos: ültess a lakásba fát!

Természetesen nem tölgy-, nyár- vagy juharfára kell gondolnod, hiszen ezek valóban nem tarthatóak lakásban, már csak a gyökérzetük helyigénye miatt sem. Vannak azonban olyan, fás hatású növények, melyek könnyedén eléldegélnek a négy fal között is, magasságukkal és formájukkal pedig otthonod ékeként díszelegnek majd. 

 

Ilyen fát válassz! 

Citrusfélék 

A narancs, a mandarin és a citrom kiválóan nevelhető, akár magról is lakásban. Metszésüket könnyen el lehet sajátítani, termővé válva pedig csodás látványt nyújtanak.

CitrusfélékForrás: Shutterstock

Vadkakaó

Jellegzetes, egymásba fonódó szára van, és ami jó hír, hogy igen gyorsan nő. Pár év alatt elérheti a két-három méteres magasságot is. Nagy fényigényű – a tűző napot azonban nem kedveli –, gyakori öntözést igényel, valamint a leveleire spriccelt vízzel párásítani is érdemes. Növekedése nagyban függ a tartásától, amire érdemes komolyabban felkészülni.

VadkakaóForrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
6 légtisztító szobanövény

A növények fontos szerepet játszanak a földi ökoszisztéma fenntartásában, mivel oxigént állítanak elő, emellett pedig a látványuk is felemelő, egyes tanulmányok szerint a lelki egészség szempontjából is kifejezetten fontosak. Nem csoda, hogy a lakásunkban is szeretjük körbevenni magunkat velük. Ezúttal hat olyan növényt mutatunk, amit nagyon is érdemes otthonunkban tartani, hiszen még a tavaszi nagytakarításban is besegíthetnek.

Sárkányfa (Dracéna)

Általában 40-50 centis példányokat lehet venni, de némi utánajárással akár két méteresre is szert tehetsz. Ez pedig már egy igen impozáns méret. A sárkányfa tökéletes választás lakásba, mivel alacsony a fényigénye, nem is kedveli a közvetlen napfényt, gondozása pedig igen egyszerű.

SárkányfaForrás: Shutterstock

Majomfa (pozsgafa)

Dús „lombozata", húsos levelei és vaskos törzse teszi impozáns szobafává ezt az egyébként igen kis vízigényű növényt. Bár egyszerű gondozni, igen lassan nő. Több évtized is kellhet ahhoz, hogy elérje a másfél méteres magasságot.

PozsgafaForrás: Shutterstock

Csüngőágú fikusz

A fikusz nem nevezhető ritka szobanövénynek, de a csüngőágú fajtát egyszerűen nem lehet kihagyni, ha fahatásúakról van szó. Akár kétméteresre is megnőhet, és megjelenése is abszolút fára emlékeztet. Ez a fajta kifejezetten kényes, sok fényre tart igényt, emellett nem tűri jól a gyakori áthelyezést és a huzatot.

Csüngőágú fikuszForrás: Shutterstock