Nincs fűtésszámla, se nyári forróság, a mindig tökéletes belső klímáért elegendő csak rábíznod magad az otthonodra. Egy igazán okos házat terveztek kínai egyetemisták, amely reagál környezete hőmérséklet-változásaira.

A kínai Tsinghua Egyetem Építészmérnök Karának diákjai – professzoruk vezetésével – nem csupán megtervezték, de meg is építették azt az interaktív házat, amely a jövő otthonainak prototípusa lehet. A különleges otthon Xiahuayan faluban található és az Interactive Village Hut 16 névre hallgat. Ebben a faházban nincs se fűtés, se klíma, kialakításának és „eszének” köszönhetően mégis alkalmazkodik a kinti időjáráshoz.

A háromszög lapokból álló, acélcsövekkel rögzített vasbeton házfalak egy részét automatikus hidraulikus rendszer mozgatja a külső hőmérséklettől függően: 16 fok alatt becsukódnak, 29 fok felett pedig kinyílnak. Hasonló módokon vannak beállítva az ablakai is.

Forrás: Peter Pichler Architecture
Futurisztikus faházakat terveznek egy olasz erdőben

A modern építészet (szerencsére) nem csupán a megrendelő igényeit veszi figyelembe. Egy épület tervezésénél fontos szempontot jelent a környezettel való egyensúly, amire kiváló hazai példáról is írtunk már. A most következő képeken az Alpok egyik hegycsoportja, a Dolomitok olasz erdőségének faházaiban gyönyörködhetsz. Olvasd tovább!

A ház formája remekül illeszkedik a sziklás környezethez. Ez fontos szempont volt a tervezés során, mivel később – a 2022-es pekingi téli olimpiai játékokra – ajándékboltot vagy kiállítási pavilont akarnak benne kialakítani.

Kattints a képre, és nézd meg galériánkat:

Forrás: Tsinghua University School of Architecture