Gondolj a földre! Praktikus tanácsok a környezetbarát otthonért

ház otthon energiafogyasztás szigetelés nyílászáró környezetbarát ivóvíz energiaforrás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A föld sorsa a kezünkben van, a mi döntésünk, hogy elpusztítjuk vagy megmentjük. Nem csupán a szelektív hulladékgyűjtéssel és az egyszer használatos műanyagok elhagyásával tehetünk hosszú távon jótékonyan a bolygónk egészségére. Csökkentsd otthonod energiafelhasználását, és tedd a lehetőségeidhez mérten környezetbaráttá.

A nyílászárók nem csak a rovarok és a zaj ellen védenek!

Télen a fűtés, nyáron a hűtés, azaz a klimatizálás szempontjából fontos, hogy az ablakok és az ajtók a lehető legjobban záródjanak. A már felfűtött vagy épp lehűtött levegő így nem tud kijutni, az ellentétes hőmérsékletű pedig nem képes erőszakosan behatolni. Ezzel nagyban csökkented a gáz-, áram- és egyéb energiaköltségeidet, valamint az ilyenfajta erőforrások felhasználását.

A klimatizálás szempontjából fontos, hogy az ablakok és az ajtók a lehető legjobban záródjanak Forrás: Shutterstock

Építkezésnél, felújításnál gondolj a szigetelésre!

Az imént levezetett okok miatt érdemes a szigetelésre is kellő hangsúlyt fektetni, hiszen a hőátadás a falakon és a tetőn keresztül is megtörténhet. A megfelelően kiválasztott szigetelőanyag hosszú távon segít ezt a minimumra csökkenteni, valamint karcsúbbá varázsolja az energiaszámládat is.

Zöld szülő, zöld gyerek - Így neveld környezettudatossá a gyerekedet!


Mint a nevelés minden területén, a környezettudatos szemlélet kialakításában is elsődleges szempont a példamutatás. Papolhat az ember klímaváltozásról meg szennyezett levegőről, ha közben többkilónyi szemetet termel a nap során, folyamatosan kényszervásárlásokkal tölti az idejét, vagy mindenhová autóval jár. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a jó és a rossz példa egyaránt ragadós. Így aztán nincs más választásunk, nekünk magunknak kell megmutatnunk azokat a megoldásokat, amelyekkel tovább életben tartható a bolygó. Olvasd tovább!

Figyelj a fényekre!

Ne hagyd a lámpákat hosszabb ideig felkapcsolva, mint amennyire valóban szükséges, tehát ha nem tartózkodsz az adott helyiségben, egészen nyugodtan nyomd meg a kapcsolót. Azokban a lámpákban, amelyeket azonban rendszeresen és sokáig használsz – például a nappaliban, gyerekszobában –, cseréld ki az égőket energiatakarékos változatokra.

Kapcsold ki a lámpát, ha kimész egy szobából Forrás: Shutterstock

Ne dőzsölj a vízzel!

A csöpögő csapot – ha erősebb mozdulatra sem záródik el teljesen – javíttasd meg vagy cseréld ki, a fürdőkád teleengedése helyett válaszd inkább a gyors és hatékony tusolást, a fogmosásnál, sminkeltávolításnál, mosogatásnál ne folyasd feleslegesen a vizet, tegyél a hűtőbe csapvizet – így nem kell hosszasan folyatnod, míg valóban hideg jön fel a csövekből, használj kettős öblítésű WC-tartályt satöbbi. Számtalan módja van, hogy az ivóvízpazarlásnak véget vess, amivel azt az energiát is „megtiszteled", ami a tisztításához kell.

Az ilyen egyéni erőfeszítések nem jelentenek megszokhatatlan és kényelmetlen változásokat a mindennapjaidban, de a „sok kicsi sokra megy" elv mentén haladva, ezekkel mégis sokat teszel a földért és a jövő generációjáért.

Egy interaktív ökoház, ami nem csak gondolkodik, de reagál is a környezetérehttp://www.life.hu/otthon/20190701-egy-interaktiv-okohaz-ami-nem-csak-gondolkodik-de-reagal-is-a-kornyezetere.htmlNincs fűtésszámla, se nyári forróság, a mindig tökéletes belső klímáért elegendő csak rábíznod magad az otthonodra. Egy igazán okos házat terveztek kínai egyetemisták, ami reagál környezete hőmérséklet-változásaira.OtthonÁlomotthonok – Luxusházak, melyek együtt lélegeznek a környezettel: fotókhttp://www.life.hu/otthon/20180810-alomotthonok-luxushazak-melyek-egyutt-lelegeznek-a-kornyezettel-fotok.htmlHatalmas villák, döbbenetes méretű birtokokkal, melyekre nem fogsz tudni csak úgy véletlenül rábukkanni. OtthonOrigoBudapesti belvárostúra – Csodás homlokzatok a Nagykörútonhttp://www.life.hu/otthon/20190703-budapesti-belvaros-tura-csodas-homlokzatok-epuletek-hazak-a-nagykoruton.htmlA Nagykörút Budapest belvárosának meghatározó útszakasza, amely keresztülhalad a főbb belső kerületeken. 20–30 éve bevásárlóutcaként is ismerték, de ma már az emberek többsége csak szeretné letudni az általa közrefogott távot. Pedig ha időnként felnéznénk, csodálatos épületekre csodálkozhatnánk rá. OtthonOrigoApró rovarok a lakásban – Természetes módszerek a hangyák ellenhttp://www.life.hu/otthon/20190623-apro-rovarok-a-lakasban-termeszetes-modszerek-a-hangyak-ellen.htmlA csótányok mellett a hangyák a második leutálatosabb lakásokban „lakó” rovarok. Aprók, ám igen sokan vannak, beférnek gyakorlatilag bárhová és nehéz úgy lezárni és elzárni az ételeket, hogy ne férjenek hozzájuk. Igen kellemetlen, amikor egy percre sem hagyhatsz elől valamit a konyhaasztalon miattuk. Mielőtt azonban a vegyszerekhez nyúlnál, próbálj ki pár természetes módszert a kilakoltatásukhoz. OtthonOrigoFelismered a magyarországi romtemplomokat? – KVÍZhttp://www.life.hu/otthon/20190625-felismered-a-magyarorszagi-romtemplomokat-kviz.htmlEgy templom mindig csodás látvány, vizuális értékéből pedig mit sem von le, hogy akár évszázadok óta romosan áll. Sőt! A még így is csodás épületek remek úti célként szolgálhatnak, hiszen hazánkban igen sok van belőlük. Ezekből szemezgettünk. OtthonOrigoÍgy védekezz természetes módszerekkel a szúnyogok ellenhttp://www.life.hu/otthon/20190620-igy-vedekezz-termeszetes-modszerekkel-a-szunyogok-ellen-a-nyaraloban.htmlA nyári estéket igencsak meg tudják keseríteni a szúnyogok, melyek csak arra várnak, hogy a gyanútlanul szabadon hagyott bőrfelületekre szálljanak, és már szúrnak is. Nem a fájdalom, hanem az általuk esetleg terjesztett betegségek és a szúrásuk után maradt vörös, viszkető foltok azok, melyeket mind szeretnénk elkerülni. Az irtásuk már zajlik, de érdemes mindent megtennünk azért, hogy a túlélőket is távol tartsuk magunktól. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.