Pár hete még boldogan készült a szeptemberi iskolakezdésre, de a 6 éves Zoé élete egyik napról a másikra tragikus fordulatot vett: egy igen ritka áttétes rákfajtát diagnosztizáltak nála az orvosok. A kislány most egy budapesti kórházban fekszik, édesapja éjjel-nappal mellette van, ám a család emiatt szinte kilátástalan helyzetbe került.

A rák diagnózisa mindig letaglózó erővel hat a betegre és családjára egyaránt. Még kétségbeejtőbb akkor, amikor ez a betegség egy kisgyermeknél alakul ki. Egy ilyen szörnyű helyzetben nem csupán a kicsi gyógyulásáért kell mindent megtenni a szülőknek, de a családi egység széthullása ellen és természetesen a jövőjükért is küzdeniük kell.

Boldog kisgyermekből rákbeteg

Az egész egy apró duzzanattal kezdődött Zoé lábán, ami a térde környékén keletkezett. A szülők nem gondoltak semmi rosszra, próbálták otthon kezelni, de eredménytelenül. Ekkor orvoshoz vitték, aki röntgent csináltatott, az eredmények láttán pedig azonnal továbbküldte őket a nyíregyházi kórházba. Az ottani vizsgálatokat követően a lehető legrosszabb hírt kapták: kislányuknak csont alapú rosszindulatú daganata van. A pontos típusát nem tudták megállapítani, Zoét átirányították a Debreceni Nagyerdei Klinikára. Ott a rák diagnózisa megerősítést nyert, ám a kezelésére itt sem voltak felkészülve az orvosok, így a család azonnal a fővárosba utazott, este a hatéves kislány már a Budapesti Semmelweis Egyetem Klinikáján várt felvételre.

A 6 éves Zoé élete egyik napról a másikra tragikus fordulatot vettForrás: Papp Norbert

Egy kisebb műtét során szövetmintát vettek, és mondhatni rekordidő alatt derült fény a konkrét betegségére, az osteosarcomára, ráadásul áttéttel a tüdőben.

Mi az az osteosarcoma?

Az osteosarcoma a csontállományt termelő sejtek korlátlan burjánzása miatt kialakuló rosszindulatú daganat. Kialakulása a csontok gyors növekedésével függ össze, ezért elsősorban kamaszkorú, társaiknál magasabb gyermekekben alakul ki. A leggyakoribb gyermekkori, csontokból kiinduló rosszindulatú daganatos betegség. Magyarországon évente körülbelül 8–10 új beteg kerül felismerésre.*


* gyermekdaganat.hu

Zoé kezelését július 13-án kezdték el. Először körülbelül három hónapos erős hatóanyagú kemoterápia vár a kislányra, ezt követi egy műtét, majd ismétlő kemoterápia. Az édesapa elmondása alapján ez minimum 9-10 hónapos kórházi kezelést jelent, de a teljes gyógyulás csak 5 év tünetmentes vizsgálatok alapján mondható ki.

Az első terápiát eddig nagyon jól viselte, de ez nyilván a továbbiakban változni fog” – mondta az édesapa, Papp Norbert.

Zoé talán nem is igazán érti, hogy milyen komoly betegséggel kell felvennie a harcot. A korábban életvidám kislány visszahúzódó, bújós gyermekké változott, de ennek ellenére próbál felnőtteket megszégyenítő módon erős maradni.

Zoénál egy igen ritka áttétes rákfajtát diagnosztizáltak az orvosokForrás: Papp Norbert

Amikor öt ember élete egyszerre válik bizonytalanná

Az ötfős Papp család Zoé kezelése miatt hátrahagyta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisfaluban lévő otthonát, és Budapestre költözött. Ehhez az apa kénytelen volt ottani munkáját feladni – hiszen képtelenség több száz kilométert ingázni naponta –, a legkisebb gyermekkel gyesen lévő anyuka bevétele pedig nem elég egy önálló lakás fenntartására. Jelenleg rokonaiknál laknak egy kis garzonban, összesen nyolcan.

Exkluzív interjú: daganatos betegségéről beszélt Csernus Imre

Bemutatta vadonatúj könyvét dr. Csernus Imre Egy életed van címmel. A könyvben a doki egy év történéseit, gondolatait osztja meg velünk, ami egy számára nem éppen vidám témával kezdődik. A pszichiáter exkluzív interjúban mesélt erről.

Zoé édesanyja, Zsuzsanna, ha tehetné, folyamatosan lánya ágya mellett állna, neki azonban a másik két gyermekről kell gondoskodnia – akik közül a legkisebb még csak 4 hónapos. Belegondolni sem igazán lehet abba a helyzetbe, amikor az ember szeretne, de képtelen egyszerre két helyen lenni. Így az apa az, aki végig Zoé mellett van, az anyuka pedig próbálja minél többször látogatni lányát. Zoé testvére, Natasa is elég rosszul viseli nővére távollétét, hiszen pár héttel ezelőtt szinte elválaszthatatlanok voltak, együtt játszottak, aludtak, még az óvodában is egy csoportba jártak. Még túl kicsi ahhoz, hogy ezt a rákos betegséget teljes egészében felfogja, és elfogadja a miatta kialakult új, kényelmetlen és fájdalmas élethelyzetet.

A Life.hu segít!

Mi a Life.hu szerkesztőségében azt valljuk, hogy a nyilvánosságnak hatalmas ereje van, és hisszük, hogy ha olvasóinknak lehetőségük van segíteni, akkor örömmel nyújtanak kezet a rászorulóknak. Zoé családjának jövője került veszélybe, ráadásul ahhoz, hogy a kezelések között a kislány otthon gyógyulhasson, steril környezetre lenne szüksége, amit a mostani helyzetben képtelenek szülei biztosítani a számára. Amennyiben van lehetőséged, kérünk, segíts!

A támogatásokat az alábbi számlaszámra várja a család:


Gondoskodás Alapítvány:
OTP Bank: 11744058-20070098
Közlemény: Papp Zoé


Külföldről történő utalás esetén:
IBAN: HU80-10100716-33827000-01005001; BIC/SWIFT: BUDAHUHB, Papp Zsuzsanna