Ólomszennyezettség miatt egyelőre felfüggesztették a Notre-Dame felújítását.

A munkások egészségére veszélyt jelentő, nem megfelelően kezelt ólomszennyezettség miatt felfüggesztették az április közepén leégett párizsi Notre-Dame-székesegyház helyreállítási munkáit – számolt be róla az MTI.

A több száz éves katedrális tetőszerkezete és tornya sok ólmot tartalmazott, ami megolvadt az április 15-én keletkezett tűzben. A munkavédelmi felügyelet keddi jelentésében rámutatott, hogy a helyreállításon dolgozó munkások egészségre káros mértékű ólomszennyezettségnek lehetnek kitéve, és az ezzel kapcsolatos munkavédelmi szabályokat nem tartották be.

Michel Cadot prefektus arra kérte a regionális kulturális ügyek igazgatóságát, hogy a helyszínen állítsa le a munkát, amíg nem biztosítják a dolgozók védelme érdekében az ólomszennyezettség mérését, és fel nem készítik őket megfelelően a munkavédelmi szabályok betartására.

A Notre-Dame áprilisban égett leForrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A tervek szerint a 12. századi székesegyházat öt év alatt fogják felújítani. Közben tovább vizsgálják a tűz keletkezésének okait. A lángok a tetőtérben csaptak fel, ahol a tetőn dolgozó munkások tartózkodtak. A nyomozás kizárta a szándékos gyújtogatást.