Aki először lép be egy edzőterembe, egy teljesen új és idegen világ tárulhat fel előtte. Lehet, hogy a lelkesedés megvan, ami nulladik lépésnek kiváló, de mindenképpen érdemes elkerülni a kezdők hibáit, hogy se sérülés ne történjen, és a lelkesedés se múljon el a legelső alkalommal. 

  • Olyan ez az első edzőtermi élmény, mint amikor az ember megkapja élete első fizetését. A nagy öröm és lelkesedés arra sarkall, hogy jól el is verd az egészet. Valahogy így van ez az első edzőterem látogatáson is: a legdurvább energiákkal indítasz, és elfelejted a fokozatosság elvét. Ezzel nagyon komoly sérüléseket is összeszedhetsz, amivel aztán hetekre fel kell adnod az edzést. Szóval lassíts, és figyelj a fokozatosságra.
Ha az első edzőtermi látogatáson a legdurvább energiákkal indítasz, könnyen le is sérülhetszForrás: Shutterstock
  • Ahogy a diéta sem lehet sprintverseny, úgy a sport is csak maratoni szinten működik. Időre van szükség az izomépítéshez. Az edzéseket se akard elsietni: a bemelegítésre, a nyújtásra és a regenerációra se sajnáld az időt.
  • Ne foglalkozz azzal, ki mekkora súlyokat emelget melletted. Csak magaddal törődj. Ne azokat akard legyőzni, akik már évek óta rendszeresen járnak edzőterembe, hanem csakis a saját határaiddal és azok fokozatos átlépésével foglalkozz.
  • A víz nemcsak az általános fittség fenntartásáért és a fogyás elősegítése miatt fontos, az edzőtermi munkában is lényeges szerepe van. Az energiaszint növelését és az izmok rugalmasságát is segíti. A H2O kenőanyagként működik az izmok és az ízületek számára, vagyis a hidratálás segít megakadályozni a merevség érzését, illetve növeli a test erejét és rugalmasságát.
A víz az energiaszint növelését és az izmok rugalmasságát is segítiForrás: Shutterstock
  • A változás időbe telik. Nem egy edzőtermi látogatás után fogsz beleférni egy kisebb nadrágba, de vannak más nagyszerű előnyök, amelyek sokkal hamarabb tapasztalhatóak. Ilyen a jó közérzet, a szuper alvás és a koncentráció növekedése. Ez is szuper dolog, és hitet kell adniuk, hogy jó úton jársz.
  • Ha extra teljesítményt szeretnél kihozni magadból, akkor ne feledkezz el az extra üzemanyagról sem. Így tudsz majd teljes gázzal működni az edzőteremben, és a hatás sem marad el. Az edzések előtti és utáni étkezések fontosságáról is érdemes tájékozódni, a legjobb, ha egy profival konzultálsz arról, hogyan kell étkezni, ha komolyan veszed az edzést.
  • Nemcsak az étkezés, az edzés kapcsán is jó kikérni egy szakértő véleményét. Érdemes lehet legalább néhány órát személyi edzővel dolgozni, vele megismerheted a gépek helyes alkalmazását, elkerülheted a sérüléseket, és megtanulhatod tőle, hogy a saját edzettségi szintednek megfelelően millyen gyakorlatokat kell végezned.