A sör egészségesebb, mint gondolnád: a szívrohamtól is megvéd

Forrás: shutterstock.com -
szívroham alkohol sör egészséges
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alkoholfogyasztást sokan egészségkárosító tevékenységként aposztrofálják, a visszafogott mennyiségben elszürcsölt italok azonban jótékony hatással is rendelkezhetnek. A vörösbor kedvező tulajdonságait már régóta ismerjük, itt az ideje lerántani a leplet a sör hasonló hatásairól. A habos nedű ugyanis nemcsak a szívrohamtól véd meg, hanem még a csontokat is erősíti. De lássuk csak sorban a részleteket!

Mi mindentől véd meg minket a sör?

A vesekőtől

A sörfogyasztás és a vesekő kialakulásának fordított arányosságára hívják fel a figyelmünket a Helsinki Egészségügyi Intézet finn kutatói, akik 27.000 középkorú férfit vizsgáltak. Megállapították, hogy minden egyes elfogyasztott üveg sör 40%-kal csökkenti a vesekő kialakulásának rizikóját, hiszen a sörben található víz és az alkohol egyaránt növeli a vizeletáramlást, ezáltal csökkentve a kő kialakulásának veszélyét. Az alkohol ráadásul fokozza a kalciumkiválasztást, amely a vesekő egyik fő alkotója.

A szívrohamtól

A sörfogyasztás felére csökkentheti a szívroham esélyét. Ezt támasztja alá az a – 2016-os, 80.000 felnőtt részvételével, a pennsylvaniai Scranton Egyetemen végzett – kísérlet, amely szerint napi egy-két üveg sör csökkenti a stroke, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét

A sör egészségesebb, mint hinnéd Forrás: shutterstock.com

A stroke-tól

A stroke leggyakoribb típusa akkor alakul ki, ha vérrögök akadályozzák a vér és az oxigén agyba áramlását. Ha sört iszunk, az erek rugalmasak maradnak és jelentősen javul a véráramlás. Ez alapján a Harvard Egyetem és az Amerikai Stroke Társaság munkatársai is rámutattak arra, hogy a mértékletes sörivók akár 50%-kal csökkenthetik a stroke kialakulásának esélyét.

A csonttöréstől

Bár a sör magas szilíciumtartalma segíti a csontnövekedést, érdemes mértékletességre törekednünk. A massachussettsi Tufts Egyetem tanárai hangsúlyozzák, hogy míg napi egy-két pohár sör jelentősen csökkenti a csonttörés esélyét, ennél nagyobb mennyiség már pont ellenkező hatást fejt ki.

A diabétesztől

A Harvard kutatói 2011-ben megállapították, hogy azok a középkorú férfiak, akik napi egy-két pohár sört isznak, 25%-kal is csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A sör továbbá jó forrása az oldódó rostoknak, amelyek jelentős szerepet játszanak a vércukorszint kontrollálásában

Az Alzheimer-kórtól

Már 1977-ben kimutatták, hogy az absztinensekhez képest a sörfogyasztóknál 23%-kal kisebb mértékben alakul ki a kognitív képességek romlása, Alzheimer-kór vagy a demencia egyéb formája. Ennek hátterében az állhat, hogy a sörfogyasztás kedvezően hat a szív- és érrendszerre, ez kihat a jó koleszterinszintre, ezáltal javul a vérkeringés, illetve az agy működése. A sör szilíciumtartalma védelmet biztosít az agy számára az alumíniummal szemben, amely az Alzheimer-kór kialakulásáért tehető felelőssé.

Mértékkel fogyasszuk Forrás: shutterstock.com

Az álmatlanságtól

A sör az egyik legtermészetesebb altató, mert serkenti a dopamintermelést. Az Indianai Orvosi Egyetem kutatói úgy látják, már egyetlen korty, egész pontosan 15 ml, vagyis egy evőkanálnyi sör elegendő ahhoz, hogy megemelkedjen az agyban a dopaminszint és az ember nyugodtabbnak érezze magát.

A hályogtól

Ha túl sok alkoholt iszunk, könnyen elhomályosulhat a látásunk. Viszont ha sikerül eltalálnunk a megfelelő mennyiséget, az jótékonyan hat szemeink egészségére. A Nyugat-Ontarioi Egyetem kutatói szerint a sörben található antioxidáns megvéd a mitokondriális károsodásoktól. Hályog pedig akkor alakul ki, amikor megsérül a szemlencse mitokondriuma.

A gyulladásos betegségektől

Meglepően hangzik, ugye? Az Idahoi Egyetem munkatársai szerint viszont még ez is lehetséges, mert a komlóban található savak képesek megállítani a baktériumok szaporodását és a betegségek terjedését. A tudósok remélik, hogy sikerül kinyerni azt az összetevőt, amely a jövőben aktív szerepet játszhat a gyulladásos és daganatos betegségek kezelésében.

A súlygyarapodástól

Gyakran halljuk, hogy az alkoholfogyasztás kedvezőtlenül hat a vonalainkra, az Oregoni Állami Egyetem kutatói szerint azonban segítségünkre lehet egy-két pohár sör, ha le szeretnénk dobni néhány kilót. A kutatók olyan anyagot találtak a komlóban, amely csökkenti a metabolikus szindróma kialakulását. A rossz hír az, hogy több mint 1750 liter sört kellene meginnunk naponta a kívánt hatás eléréséhez.

Hiba lenne az alkoholt egészségünk zálogának tekinteni. Ennek ellenére érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a mértékletes sörfogyasztás kedvező hatást is kifejthet testi jóllétünkre. Természetesen a pozitív tulajdonságok nem helyettesítik az orvosi diagnózist és terápiát, ezért minden esetben kövesd orvosod tanácsait!

A szerző nem orvos, ezért semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben megfogalmazott módszerek hatékonyságát illetően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.