lakásvásárlás Provident2019 vétel ingatlan tippek toptippek2019 lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ingatlan megvételénél nem lehetsz könnyelmű, nem hagyatkozhatsz csupán a jó megérzésedre, nem csábíthat el a felszín külcsíne. A lakásvásárlás egyben befektetés is, így olyan szempontokat is érdemes figyelembe venned, melyekre elsőre nem is gondolnál, amellett természetesen, hogy számos, rövidtávon is igen negatívan ható tényezőről feledkezhetsz meg, melyek léte vagy épp nem léte, új otthonod szépségét merőben meg tudja változtatni.

Mi most összeszedtük azt az öt dolgot, amire feltétlenül érdemes odafigyelned, ha lakást vennél.

1. A környezet

A környező utcák vagy az adott városrész fejlesztése, az infrastruktúrájában eszközölt változtatás erősen kihat a későbbi eladás sikerességére. Épp ezért érdemes egy tetszetős lakás esetén utánajárnod ezeknek. Sőt! Lehetséges, hogy a csendes utca két éven belül egy bővítésnek vagy új útszakasz kialakításának köszönhetően zajos és forgalmas úttá válik, de az is elképzelhető, hogy pont fordítva történik mindez. Egy közelben épülő irodaház, bevásárlóközpont is nagyban befolyásolhatja a jelenlegi állapotot. Ne feledd: nem egy évre vásárolsz!

Érdemes egy tetszetős lakás esetén körülnézned a környező utcákban, városrészben Forrás: Shutterstock

2. A lakóközösség

Nem elég csak az eladót megkérdezni arról, milyen a szomszédság, tapasztald is meg. Amennyiben komolyan felkeltette egy lakás az érdeklődésedet, nézd meg még legalább kétszer, különböző napszakokban, hogy megtapasztalhasd a ház igazi atmoszféráját. Akár a közösképviselőt is felkeresheted, akitől, ha jól kérdezel, rengeteg hasznos információt megtudhatsz.

3. Nézz a mélyére

Hiába tűnik felújítottnak egy lakás, lehetséges, hogy épp csak „vevő-kompatibilissé" tették. A második terepszemlére vigyél magaddal egy olyan szakembert, akiben megbízol. Hiszen nincs kellemetlenebb, mint utólag szembesülni a rejtett műszaki és/ vagy szerkezeti hibákkal.

Hiába tűnik felújítottnak egy lakás, lehetséges, hogy épp csak „vevő-kompatibilissé" tették Forrás: Shutterstock

4. Valódi élhetőség

Ne köss fájó kompromisszumokat, soha! Álmaid környéke, elérhető áron, mégis kétségeid vannak, hogy a lakás számodra élhető-e? Vedd számba, hogy mik a minimális elvárásaid, majd adj hozzá épp annyit, amennyivel igazán ki tudnál teljesedni az új otthonodban, és ne add alább!

5. Még nem Te laksz benne

Ne ítélj elsőre! Nézz úgy a lakásra, mint lehetőségre. Azt, hogy mennyi fantáziát engedhetsz meg magadnak az esetleges átalakítás szempontjából, értelemszerűen csak Te tudhatod. Ám időnként jobb, egy rosszabb elrendezésű konyha, ami könnyen átalakítható, mint egy majdnem tökéletes, lényegében nulla lehetőséggel.

Lakásvásárlással kapcsolatos kiadásaihoz kérheti a Provident Relax Kölcsönét. Kérjen visszahívást, vagy hívja ingyen a 06 80 40 60 60-as telefonszámot! (x)

A cikket támogatta a Provident.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.