7 tipp, amivel okosan csökkentheted a fűtésszámlád

spórolás Provident2019 fűtés fűtésszámla tipp toptippek2019 tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb társasházban központilag szabályozott a fűtés, ám esetükben is több olyan okos módszer ismert, amivel csökkentheted a fűtésszámládat. Teheted mindezt anélkül, hogy kellemetlenül hideg lenne otthonodban, és a megfázás veszélye fenyegetne. Mutatjuk, hogyan spórolhatsz kényelmetlenségek nélkül!

1. Nem kell nyári meleg!

Állíts be optimális hőmérsékletet! Sokan szeretnek pólóban, trikóban lenni a hideg hónapokban is saját otthonukban, ám azzal, ha a lakásban vékony pulóverben, kardigánban vagy, este pedig vastag takaróval alszol, rengeteget megspórolsz – mindezt anélkül, hogy kellemetlenül hideg lenne. Napközben elegendő a 20 fok, éjszakára pedig a 15 fok.

A hideg hónapokban napközben elegendő a 20 fok Forrás: Shutterstock

2. Ne az üres lakást fűtsd!

Azoknál a fűtőegységeknél, melyeket te szabályozol, könnyen megtakaríthatsz némi pénzt. Egyszerű a képlet: amikor nem vagy otthon, tedd takarékra a fűtést – télen nem érdemes teljesen kikapcsolni, mert nagyon lehűlhet a lakás. Hazaérve állíts vissza, várj fél órát és ismét kellemes lesz a hőmérséklet.

3. Cseréld le a nyílászárókat!

A rosszul záródó ablakok és ajtók résein folyamatosan jön a hideg levegő, így jobban kell fűtened. Egyszeri nagyobb kiadást jelent, de hosszútávón sokkal többet meg tudsz majd spórolni.

4. Zárd az ajtókat!

Vannak olyan helyiségek, melyek nem rendelkeznek külön fűtőtesttel – folyosó, pince, padlás. Ezeket nem is érdemes a szobád melegével fűtened, amit könnyen megelőzhetsz, ha becsukod az ajtókat.

5. Szellőztess, de okosan!

Nem csak a konyhában egy nagyobb lélegzetű sütés-főzés után érdemes szellőztetni. A friss, oxigén dús levegő hamarabb felmelegszik, de ne hagyd nyitva még bukóra állítva sem egész napra az ablakokat, mivel azzal inkább csak lehűtöd a lakást. Szellőztess naponta két-háromszor, öt-tíz percig.

Érdemes naponta két-háromszor szellőztetni, a friss, oxigén dús levegő hamarabb felmelegszik Forrás: Shutterstock

6. Fűts a hűtővel!

Miközben a hűtőszekrény belül hűt, kívül hő távozik. Húzd el a faltól kissé, és hagyd, hogy érvényesüljön az általa termelt meleg.

7. Szigeteld a falakat!

Egy társasház esetén, az utolsó lakás falai nagyon ki tudnak hűlni, ezeket akár te magad is hungarocellel szigetelheted. A házaknál azonban mindenképp javasolt valamilyen szigetelőanyag használata.

Háztartással kapcsolatos kiadásaihoz kérheti a Provident Relax Kölcsönét. Kérjen visszahívást, vagy hívja ingyen a 06 80 40 60 60-as telefonszámot! (x)

A cikket támogatta a Provident.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.