Hajós-Bajai borvidék pincesor bor borászat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Hajós-Bajai borvidék számos hungarikumnak számító nedű hazája, minden cseppje igazi történelemet rejt. Gyönyörű pincesorai és kitűnő klímája miatt régi tradíció itt a borászkodás. A vidék szépségét azonban nemcsak a szőlősorok, az illatozó gyümölcsösök adják, hanem a csodás fekvésű falu, Császártöltés, a Hajósi Pincefalu, valamint Baja különleges terei, ahol a látogatókat szeretettel és mindig nyitott szívvel várják a helyi emberek.

Idén útjára indult egy olyan turisztikai kezdeményezés, ami bizonyára sokakat megmozgat majd: a Duna Borút néven bemutatott útvonal a szerb-magyar határon átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékein át kalauzolja az érdeklődőket. A résztvevő negyven borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a kalandoroknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel. Lehet-e jobb apropót találni arra, hogy a soron következő túrát ide szervezzük? Az alábbiakban összeszedtünk néhány helyet azoknak, akik közelebbről is szeretnének belekóstolni ennek a gyönyörű vidéknek a mindennapjaiba.

Aktív pihenés és feltöltődés

Magyarország legszebb fekvésű faluja, Császártöltés kiváló hely lehet azoknak, akik az aktív pihenést részesítik előnyben. A falu központjában található a Walter Boldizsár és első felesége, Angeli Mária által 1896-ban építtetett tájház, ahol a sváb családok mindennapi életét ismerhetik meg az érdeklődők. A Sváb Tájházzal szemben, a Községi Könyvtárhoz tartozó 100 éves házban nyílt meg a Képes Ház, ahol hatalmas méretű fotók segítenek visszarepíteni az időben, hogy jobban megismerhessük a falu történetét.

Jellegzetes helyi parasztház Császártöltésen Forrás: Wikipédia/Solymári

A község persze másról is híres, hiszen 1748-ban itt telepedett le Koch József, aki szőlőtermesztésbe és borászkodásba kezdett. A szakma tíz generáción keresztül szállt apáról fiúra, jelenleg Koch Csaba vezeti a borotai központtal működő Koch Borászatot. A borász töretlen lelkesedéssel hozza ki a legjobbat a 140 hektáros ültetvényeiből, erről hazai és nemzetközi elismerések sora tanúskodik. 2014-ben kiérdemelte az Év Pincészete díjat, idén pedig a Legjobb Európai Borászat címmel tüntették ki.

Ezen a vidéken több évszázados hagyománya van a fűszerpaprika termesztésnek is. A jó borok mellett itt belekóstolhatunk Bácska jellegzetes ízvilágába.

Egy falu, ahol csak a bor lakik

Császártöltéstől egy ugrásra található Hajós, ami a világhírű borai mellett az Európában egyedülálló, egybefüggő pincerendszeréről is híres.

A Hajósi Pincefalu 24 kacskaringós útból és mintegy 1256 pincéből áll, a legöregebb ezek közül 1840-ben épült. A falu központjában, az egykori uradalmi pince épületében szeptember nyílt meg Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont, ami állandó kiállítással és helyi borokból álló kóstolókkal várja az érdeklődőket, akik innen indulva fedezhetik fel a fehérre meszelt kis présházakat.

A hajósi pincefalu Forrás: Wikipédia/Csanády

Hajós másik vonzereje, a pincefalutól néhány kilométerre, a város központjában álló volt érseki kastély, amit gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtetett 1740-ben. Az épületet 1767-ben gróf Batthyány József érsek kibővítette, ekkor nyerte el mai formáját. A kastélyt 1907–08-ban árvaházzá alakították át, ma látogatóközpontként működik. A kastély a megye egyik legrégebbi világi műemléke, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve a térség egyik legjelentősebb épülete. Az állandó és időszaki kiállításainak megtekintése mellett érdemes egy nagy sétát tenni a csodás kertjében, amit Török Péter, Prima Primissima díjas tájépítész varázsolt újjá.

A 3000 lelkes Hajósról azt kell tudni, hogy szinte minden családhoz tartozik legalább egy pince.

Így van ez a Kovács Pince esetében is, akik a szőlő és a borok szeretetére építették 1970-ben a borturisztikai vállalkozásukat, amit ma már a második generáció vezet. A pince kedvenc bora cabernet sauvignon és zweigelt házasításával készült, amely testességével és gyümölcsös bársonyosságával szimbolizálja a sváb vért.

A borvidék másik meghatározó családi borászata a Szemerey Pince, amelynek tulajdonában lévő autentikus présháza és pincéje már a 19. században is rendszeresen megtelt édes musttal és jó fajta borral. A sváb hagyományokon alapuló bortudomány generációkon keresztül öröklődött, amibe Szemerey István 2014-ben oltott fiatalos és innovatív gondolkodásmódot. Zászlós borai az irsai és a generosa, friss és gyümölcsös boraikkal a hazai és nemzetközi porondon is bizonyítottak már.

Amennyiben szeretünk olyan emberek társaságában lenni, akik imádják a szakmájukat, a hivatásukat, és ezt az eszmét tovább is tudják adni, akkor érdemes bekopogni a Sziegl Pincészethez is. Sziegl Balázs és felesége 2015 januárjában költöztek Hajósra, ahol saját pincészetet alapítottak.

A trendekkel szemben hagyományos technológiával, a legkevesebb beavatkozással készítik boraikat.

Boraik sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy sokszor a polcokra kerülés előtt elfogynak. Sőt, még a Michelin csillagos éttermek repertoárján is szerepelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.