Egy brit felmérés eredményei szerint akadnak, akik nem zuhanyoznak vagy fürdenek minden este, mielőtt ágyba bújnának.

A felmérés során 18 és 50 év közötti nőket interjúvoltak meg, akik közül 5-ből 1 azt nyilatkozta, hogy előfordulnak olyan esték, amikor nem fürdik vagy zuhanyozik, ugyanakkor a válaszadók 1/3 mondta, hogy csak 3 naponta mossa le teljesen a testét. A megkérdezettek 2/3-a azt állította, hogy lefekvés előtt nem távolítja el a sminket az arcáról, emellett 8 nőből 1 fogat sem mos.

Reggeli tisztálkodást tekintve a következő eredmények születtek: a válaszadók 21%-a mondta, hogy szokott reggelente mosakodni, azonban 33% nyilatkozta, hogy erre csupán 3 naponta, ha szán időt.

A hiányos tisztálkodási szokásokat a legtöbben azzal magyarázták, hogy ugyan tudják, mi a helyes higiénés gyakorlat, erre nem mindig jut idejük és energiájuk. A felmérésben részt vevő nők 57%-a mondta, hogy a kimaradt napokon fürdés helyett nedves törlőkendőt használ lefekvés előtt. Habár ezen szeretnének változtatni, a nők 89%-a azt mondja, hogy a mindennapi tisztálkodásra egyszerűen nincs ideje.

Forrás: Shutterstock

A tiszta bőrfelületen több ezer baktériumfajta él, amelyek nagyrésze ártalmatlan, azonban ha nem tisztálkodunk rendszeresen, akkor ezek a baktériumok elszaporodnak, egész gyorsan. A napi teendőink során számos új baktérium érintkezik a bőrünkkel például a kilincsekről, tömegközlekedési eszközökről, és ha nem szabadulunk meg ezektől, a bacik könnyen bejuthatnak a szájnyílásba, szembe, orrba és fertőzéseket okozhatnak.

Meg kell találni az arany középutat, ugyanis a túlzásba vitt tisztálkodás sem vezet jóra: azzal a bőr természetes olajrétegét tesszük tönkre. Egy bőrgyógyász elmondása szerint a hónalj, az ágyék és az arc kritikus terület, amelyeket naponta érdemes tisztán tartani, de heti 3 alkalommal való teljes testet érintő tisztálkodás mondható egészségesnek, bár ez függ a napi tevékenységünktől és a munkánk jellegétől is. -írja a Blikkrúzs.

Forrás: Shutterstock