A lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában, a tíz éven aluliak napi 19 teáskanál cukrot fogyasztanak - figyelmeztettek csütörtökön a lengyel Egészségügyi Dolgozók Szövetségének családorvosai.

Az úgynevezett cukoradóról szóló törvényt a múlt héten fogadta el a lengyel parlament. Az egészségügyi minisztérium által beterjesztett törvény a túlzott cukorfogyasztás miatt elhízottak rohamosan növekvő számának visszaszorítása érdekében megadóztatja a cukros üdítőket.

Forrás: --

A családorvosok közleménye rámutatott, hogy a cukrozott termékek túlfogyasztása számos betegséget okoz, egyebek mellett növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Mint írják, a cukorfogyasztás olyan függőséghez vezethet, akár az alkohol, megzavarja a belső elválasztású mirigyek rendszerét, és emésztési problémákat is okozhat.
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint naponta legfeljebb 12 teáskanál (50 gramm) cukor a megengedett. Az Amerikai Kardiológusok Szövetsége ennek a felét ajánlja a nők számára és kicsivel többet, 9 kávéskanálnyit (37 grammot) a férfiaknak. A statisztikai adatok szerint egy átlagos amerikai naponta 22 teáskanál cukrot fogyaszt, egy lengyel pedig átlagosan 24 teáskanálnyit - mutattak rá a lengyel családorvosok. Hozzátették, hogy Európa egyes országaiban már bevezették az úgynevezett cukoradót, és a kutatások szerint érezhetően csökkent a cukros üdítők fogyasztása.