Így tárold helyesen a tojást: felejtsd el, hogy hűtőbe kell tenni!

Forrás: MTI/Oláh Tibor -
hűtőszekrény tojás élelmiszer tárolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok embert izgat a kérdés, hol érdemes tárolni a tojásokat. Varga Ferenc élelmiszeripari mérnök a szeretlekmagyarországnak beszélt arról, hol és hogyan érdemes tartani és felhasználni a tojásokat.

Az első, és legfontosabb tény: a tojást nem kell hűtőben tárolni. Azért gondolják sokan az ellenkezőjét, mert ma már szinte mindent hűtőben tartunk. A tojás tárolását 20 Celsius fok alatt javasolják, ami szobahőmérsékletet jelent.

A hűtőben való tárolás egyébként nem okoz gondot a tojásnál, a többi élelmiszerre azonban veszélyes lehet, ugyanis a felületén számtalan kórokozó lehet. Ha mondjuk a tojás felületén megtapad a Salmonella, és beteszünk egy ilyet a hűtőbe, akkor az keringeti a zárt térben lévő levegőt, így könnyedén a többi élelmiszerre kerülhet.

A második fontos dolog a tojással kapcsolatban, hogy a tévhitek ellenére nem kell rögtön megmosni őket. Érdemes csak a felhasználás előtt átmosni a tojásokat - főleg a bélsárral szennyezetteket -, ugyanis a mosás hatására a védőfelületet is eltávolítjuk a tojás felszínéről. Víz helyett használj fertőtlenítős oldatot, és az öblítés után töröld meg alaposan őket.

A felhasználási idő átlagosan 30-60 nap közé tehető, de ez természetesen csak a sérülésmentes tojásokra igaz, ha pedig már feltörted a tojásokat, rakd gyorsan hűtőbe és lehetőleg 24 órán belül fogyaszd el.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.