Tudtad? A medvehagyma sokkal több dologra jó, mint gondolnád!

Forrás: Shutterstock -
immunerősítés tavasz medvehagyma egészségmegőrzés egészség gyógynövény zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A medvehagyma rendkívül egészséges és számos gyógyhatása van. Mivel ezekben a hetekben van szezonja, érdemes megkeresned a lehető legközelebbi lelőhelyet, és feltankolni ebből a különleges növényből.

Az utóbbi évek egyik legtrendibb tavaszi zöldsége vitathatatlanul a medvehagyma. Nem csoda, hogy óriási népszerűségnek örvend, hiszen egyrészt könnyen beszerezhető a piacokon, sőt vidéken sok haszonkertben is megtalálható, másrészt pedig számtalan kedvező élettani hatással bír, és még finom is.

A medvehagyma számtalan kedvező élettani hatással bír, és még finom is Forrás: Shutterstock

A medvehagyma – vagy ahogy a nagymamám hívja, vadfokhagyma – onnan kapta a nevét, hogy a medvék a téli álomból felébredve rengeteget tömnek magukba, de Magyarországon a vaddisznók is kedvelik és nagy mennyiségben fogyasztják.

A népi gyógyászatban sokan méregtelenítésre és emésztési zavarokra alkalmazzák, tökéletes gyógyír ugyanis hasmenésre, hasgörcsökre és puffadásra. Egyes kutatások szerint a koleszterint és a vércukorszintet is csökkenti, sőt antibiotikus hatását is kimutatták.

A medvehagymát Európa-szerte fogyasztják, Svájcban például a teheneknek is adnak belőle, hogy még finomabb tejet adjanak. Kevesen tudják, hogy nemcsak a levelei, de a növény hagymája és virága is ehető: előbbit a fokhagymához hasonlóan fogyasztják, a virágát pedig általában salátába teszik.

A népi gyógyászatban sokan méregtelenítésre és emésztési zavarokra alkalmazzák Forrás: Shutterstock

A medvehagyma levele hasonlít a gyöngyvirágra, így mielőtt neki látsz a „betakarításnak", győződj meg róla, hogy valóban medvehagymát találtál. A legbiztosabb módja ennek, hogyha kicsit megdörzsölöd a leveleket, a medvehagyma levele ugyanis fokhagyma illatú. Az állomány fennmaradásának érdekében ne tépd ki tövestől a növényt, és egy tőről csak a levelek egy részét gyűjtsd be.

Ha erdőbe mész medvehagymázni, ne felejtsd el az egyik legfontosabb szabályt: engedély nélkül MAXIMUM 2 kiló gyógynövényt lehet gyűjteni naponta.


Felmerül a kérdés, mégis mit csinálj a medvehagymával, de szuper hírünk van: a medvehagyma levelével igazából bármilyen ételt ízesíthesz, amibe alapból fokhagymát tennél. Közkedvelt a medvehagymás pogácsa, de sokan salátába, vagy különböző krémekbe, például túrókrémbe vagy kőrözöttbe használják. A bátrabbak csinálhatnak belőle medvehagyma krémlevest is, de megmosva, apróra vágva egy vajas kenyeret is szuperül feldob.

A medvehagyma levelével igazából bármilyen ételt ízesíthesz, amibe alapból fokhagymát tennél Forrás: Shutterstock

Most pedig lássuk, mi mindenre jó a medvehagyma:

1. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenállóképességét
2. Jótékonyan hat a vérnyomásra, vérnyomás csökkentő hatású és javítja a végtagokban is keringést
3. Rendszeres fogyasztása számos érrendszeri betegségmegelőzésének természetes gyógymódja
4.Lassítja a koleszterin lerakódást az érfalban és tisztítja a vért
5. Tökéletes felső légúti megbetegedések megelőzésére (tea formájában) és a már kialakult betegség enyhítésére is kiváló hatású
6. Fokozza az étvágyat, javítja az emésztést
7. Gombás fertőzések kezelésénél, külsőleg (borogatásként) alkalmazva jótékony hatású
8. A medvehagyma A-, B1- és B2-vitamint, magnéziumot, vasat és cinket is bőven tartalmaz: a vitamintartalom nyersen fogyasztva érvényesül a legjobban
9. A medvehagyma remek emésztésserkentő, puffadásgátló, emésztést kiegyensúlyozó hatású.
10.Rákmegelőző, pontosabban antioxidáns hatásáról sem szabad elfeledkezni, melyet többek között a benne található allilszulfidoknak köszönhet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.