Az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere az orchidea. Bár ez a trópusi növény hazánkban is egyre elterjedtebb, és előszeretettel ajándékozzuk szeretteinknek, gondozása sok mindenben eltér a többi virágtól. Cikkünk abban nyújt segítséget, hogy gondozd az orchideádat, ha azt szeretnéd, hogy mindig egészséges és gyönyörű legyen, és időről időre virágba boruljon.

Magyarországon a legnépszerűbb orchidea fajta a lepke orchidea. Ez a faj rengeteg színben pompázik: legtöbbször fehér, rózsaszín és lila virágokat bont, de kapható kék, bordó, és cirmos színekben is.
Az orchideák bizonyos értelemben különleges bánásmódot érdemelnek, és bár gondozásuk tényleg nem a legegyszerűbb, néhány alapszabályt betartva éveken át lakásunk ékkövei lehetnek.

ÖntözésAz első, és legfontosabb szabály: az orchideát tilos felülről locsolni! A locsolást mindig alulról végezzük. A legcélszerűbb, ha az átlátszó orchidea cserepet beletesszük egy kaspóba, és a kaspóba öntünk vizet. Így a gyökerek épp annyi folyadékot fognak magukba szívni, amennyire szükségük van. Nem szabad hagyni, hogy a növény alatt álljon a víz, ettől ugyanis könnyen elrohadhatnak a virág gyökerei.

Az orchideának kiegyenlített tápoldatozásra van szüksége: télen minden harmadik-negyedik öntözés, nyáron nagyjából minden második öntözés alkalmával érdemes az öntözővízbe tápoldatot tenni. Általános szabály, hogy inkább többször adjunk kevesebb tápot, mint ritkán sokat. A legcélszerűbb, ha locsoláshoz szobahőmérsékletű esővízet használunk, az orchidea nem szereti a jéghideg vizet.

Az orchideák gondozása nem a legegyszerűbb, de néhány alapszabályt betartva éveken át lakásunk ékkövei lehetnekForrás: Shutterstock

Öntözd a virágot heti egyszer, nyári időszakban legfeljebb kétszer. Ha tanácstalan vagy, meg kell-e locsolnod, vess egy pillantást a virág gyökereire: ha a gyökerek kivilágosodnak, akkor vízre van szükségük, ha megtelnek vízzel, akkor pedig zöldes színűvé változnak.

Fényigény, légmozgásBár az orchidea fényigénye magas, nem szereti a tűző napot, a magas páratartalmat viszont annál inkább! A napon hamar kiszáradnak a levelei, sőt meg is éghetnek, így a legcélszerűbb félárnyékos helyre tenni őket. Az orchideának tökéletes helye lehet az ablakban, azonban egy dologra érdemes figyelni: nem bírja a huzatot! Ha biztosra akarsz menni, tedd a növényt egy világos - keleti, déli vagy nyugati tájolású - ablak közelébe.

Az orchideának tökéletes helye lehet az ablakbanForrás: Shutterstock

ÜltetésSokan ezen a ponton véreznek el. Az orchideát tilos közvetlenül kaspóba ültetni, és a virágföldet sem szereti! Ennek a növénynek kéreg alapú talajra van szüksége, amit keverhetünk tőzegmohával, faszénnel, vagy kókuszrosttal. Orchideánkat legalább kétévente egyszer ültessük át speciális orchidea-ültetőanyagba és új cserépbe. Bár a virágboltokban kapható előrecsomagolt orchidea föld is, ezek között előfordulhat olyan, amit tömörsége miatt fakéreggel kell lazítani. Az átültetés áprilistól szeptemberig a legoptimálisabb.

Ha úgy érzed, mindent jól csinálsz, mégsem virágzik újra az orchideád, ne keseredj el, valószínűleg valami élettani tényező nem optimális a növény számára. Ez lehet a túlzásba vitt tápoldatozás, a hideg vizes locsolás, a huzat, vagy a kicsi páratartalom, így ha valami hibádzik, érdemes megkeresni a baj forrását, és újragondolni növényünk gondozását. Hidd el, az orchidea meghálálja a különleges bánásmódot!