kémiai fényvédők napozás fényvédő fizikai fényvédők naptej Nyár fényvédelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még mindig divat nyáron szép barnára sülni, pedig nagyon sokat lehet mostanában hallani a napsugarak káros hatásairól. Ennek ellenére ki ne szeretne sütkérezni egy gyönyörű tengerparton vagy utazás hiányában, a kertben, netán a teraszon? Ha nem tudunk ellenállni a napfény csábító hívogatásának, akkor viszont csináljuk okosan...

A mértéktelen vagy elővigyázatlan napozásnak komoly következményei lehetnek:

a bőrpírtól kezdve a komolyabb leégésen át, a daganatos bőrelváltozásokig, sőt a szemünk károsodásáig sok mindent kockáztatunk, ha nem fordítunk kellő figyelmet a napvédelemre. Úgyhogy jobb, ha nem vesszük félvállról a barnulás veszélyeit, és ha mindenképpen bronzos árnyalatot szeretnénk kölcsönözni a bőrünknek, akkor beszerzünk egy jó napkrémet.

A fényvédő krémeknek alapvetően két nagy csoportját tudjuk megkülönböztetni: az egyik fizikai, míg a másik kémiai hatásmechanizmussal rendelkezik.


Fizikai fényvédők


A fizikai fényvédők olyanok, mint a páncél vagy a pajzs, amelyek – nevükhöz hűen –

fizikai akadályt képeznek a bőr és a napsugarak között,

visszaverve és szétszórva a káros UV-A és UV-B sugarakat egyaránt. Az ilyen naptejek hatóanyaga általában cink vagy titánium és jellemző rájuk, hogy nem szívódnak fel, nem hatolnak a bőr mélyebb rétegeibe, így nem eredményeznek a sejtekben esetleges változásokat. Ezek a fényvédők ráadásul szinte sosem allergizálnak, így gyermekek vagy érzékeny bőrű felnőttek számára sem okoz gondot a használatuk. A fizikai fényvédők azonban pont a fel nem szívódás miatt egy elég látványos, fehér réteget hagynak a bőr felszínén, ami sokak számára zavaró lehet. Emellett az ilyen típusú naptejek gyorsan kopnak, vízzel érintkezve lemosódnak a bőrről, így viszonylag gyakran be kell kenni újra magunkat.

A fizikai fényvédők fizikai akadályt képeznek a bőr és a napsugarak között, visszaverve és szétszórva a káros UV-A és UV-B sugarakat Forrás: Shutterstock

A fizikai fényvédők előnyei:

  • azonnal kifejtik a hatásukat
  • nem szívódnak fel a bőrben
  • az UV-A és az UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtanak
  • nem irritálnak, sőt a cink-oxid még antibakteriális hatással is rendelkezik, amely jótékony a gyulladt, pattanásos bőrre
  • ha a fényvédelem gyengül (azaz a védőréteg lekopik), az azonnal látható, mivel a fehéres réteg is eltűnik a bőrről

A fizikai fényvédők hátrányai:

  • fehér réteget hagynak maguk után
  • gyorsan kopnak, így gyakran kell használni őket

Kémiai fényvédők

A kémiai fényvédők nem a bőr felszínén fejtik ki a hatásukat, hanem

a bőrbe beszívódva elnyelik az UV-sugarakat.

Nem hagynak semmilyen nyomot maguk után, viszont az UV- sugárzás hatására elkezdenek bomlani, így itt sem lehet megúszni a gyakori kenekedést. Ráadásul ezeknél a naptejeknél előre kell gondolkodni, mivel a hatásukat csak a felvitel után 20-30 perccel kezdik kifejteni. A kémiai fényvédők negatívumai közé tartozik még, hogy a használatuk során gyakrabban fordulhatnak elő kellemetlen bőrtünetekkel járó allergiás reakciók, így gyerekeknél és érzékeny bőrű felnőtteknél ezeket a termékeket inkább mellőzzük.

A kémiai fényvédők nem a bőr felszínén fejtik ki a hatásukat, hanem a bőrbe beszívódva elnyelik az UV-sugarakat Forrás: Shutterstock

A kémiai fényvédők előnyei:

  • nem hagynak nyomot a bőrön
  • hatásuk valamivel tovább tart (nem jelentősen)

A kémiai fényvédők hátrányai:

  • a kémiai anyagok beszívódnak a bőrbe
  • az UV-A sugárzás ellen nem igazán védenek
  • gyerekeknél és érzékeny bőrű felnőtteknél nem ajánlott a használatuk
  • felkenés után várni kell 20-30 percet, hogy a védelmet kifejtsék
  • fény hatására bomlani kezdenek, így 2-3 óránként érdemes újra bekenni magunkat
  • semmilyen látható jele nincs, ha a fényvédelem meggyengült


A napfénynek számos pozitív hatása ismert az emberi szervezetre, de az ózonréteg elvékonyodása miatt nagyon elővigyázatosnak kell lennünk, ha napozásra adjuk a fejünket, sőt valójában egész évben gondot kellene fordítanunk a fényvédelemre, hiszen az UV- sugárzás nem csak nyáron jelenthet veszélyt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.