Meglepő kutatás: kiderült, hogy ettől lesz valakiből alkoholista

Forrás: Thinkstock -
kutatás alkoholizmus genetika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy genomvizsgálat kiderítette, hogy az alkoholizmusért 29 génállomány a felelős. Tehát úgy tűnik, háromszor több genetikai tényező van, mint ahogy eddig tudták, ami közrejátszhat a függőség kialakulásáért.

A Yale kutatói közel 435 ezer ember génkészletét vette górcső alá, és vizsgálta ki alaposan. Joel Gelernter pszichiáter, genetikus és neurológus elmondta, így azonosítottak 29 génváltozatot, amely összefüggésbe hozható az alkoholproblémákkal.

Az alkoholizmusra való hajlam a génjeinkben van. Forrás: Thinkstock

Négy különböző biobankból és adatbázisból dolgoztak, európai eredetű emberek génállományait elemezték. Azokat a génvariánsokat vizsgálták meg, melyek közösek voltak az alkoholizmusban szenvedőknél.
"Az eredmények segítenek megérteni az alkoholproblémák egyéni kockázati szintjét" - nyilatkozta Hang Zhou kutató az eurekalert.org portálnak.
A kutatók olyan betegségek genetikai hátterét is vizsgálták, mint a depresszió, a szorongás és más pszichés problémák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.