A fejfájás és típusai: nem mindegy, hol érzed a fájdalmat

Forrás: Shutterstock -
fejfájás migrén tarkó homlok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos fajtája létezik a fejfájásnak, a tüneteknek pedig különböző okai is lehetnek a banálistól a súlyosakig. Érdemes megfigyelni, hogy pontosan hol fáj a fejünk, mert ebből sok mindenre lehet következtetni: Ha gyakran észleled a tüneteket, semmiképpen ne törődj bele, fordulj orvoshoz. 

Homlok tájéki fájdalom


Ha a fájdalom az orrunk és a szemöldök körül jelentkezik, a fej előrehajtásával erősödik, akkor valószínűleg az arc illetve a homlok üregeinek gyulladása okozza a panaszaidat. Ha levertséggel, esetleg lázzal, orrfolyással vagy orrdugulással jár, akkor szinte egészen biztosan ez lehet a bajunk, de egy rossz fog okozta gyulladás is lehet a háttérben.

Ha a fájdalom az orrunk és a szemöldök körül jelentkezik, akkor valószínűleg az arc illetve a homlok üregeinek gyulladása okozza a panaszt Forrás: Shutterstock

Tarkó környéki fájdalom


A gyakran lüktető, tarkónál illetve a fej hátsó részénél jelentkező fájdalom tenziós fejfájásra utalhat, ami a leggyakoribb fejfájás típus, nem jár különösebb szövődményekkel és időnként szinte a legtöbben érzünk ilyesmit. Ha ülő- vagy fekvő helyzetből felállunk és olyankor megszédülünk, az alacsomy vérnyomás is lehet a tarkótáji fájdalom oka.

Halántéknál érzett nyomás


Ha mindkét oldalon érezzük a nyomásszerű fájdalmat, szintén tenziós fejfájásról van szó. Ha csak az egyik oldalon, akkor migrénre vagy clusterre gyanakodhatunk.

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás, többnyire enyhe vagy mérsékelten súlyos fájdalommal jár, amelynek nincs jellemző helye, a fej bármely részét érintheti. Sokan abroncsszerűen szorító fájdalomról számolnak be, sok esetben pedig tarkótáji fájdalom is társulhat hozzá.
Ha mindkét oldalon érezzük a nyomásszerű fájdalmat, szintén tenziós fejfájásról van szó Forrás: Shutterstock

Migrén

A migrén általában egy közepesen erős vagy nagyon erős fejfájás, amely lüktetve fáj, a fej egyik oldalán. Sok ember esetében a fejfájás hányingerrel, hányással és kifejezett fény- vagy hangérzékenységgel jár, gyakran a szem fájdalma vagy szem mögötti fájdalom társul hozzá. A leggyakoribb fajtájánál a rohamok minden előjel nélkül, hirtelen alakulnak ki, néha csak órákig tart, de előfordul a több napig tartó migrén is.

A migrénnek egy ritkább fajtája az aurás migrén: aura esetében előrejelezhetők a rohamok bizonyos speciális tünetekkel, például villanó fények látásával, látótérkieséssel, amely nagyon ijesztő lehet. Előfordul, hogy csak auratünetek jelentkeznek, fejfájás nélkül, ezt csendes migrénnek is nevezik. Ilyenkor érezhetők az aura tünetei vagy akár bizonyos migrénnel járó tünetek, azonban fejfájás nem jelentkezik.

Ekkor kell orvoshoz fordulni

Időnként szinte mindenkinek fáj a feje, de ha korábban ez nem volt jellemző és újabban gyakran érzed a kellemetlen tüneteket érdemes orvoshoz fordulni. Feltétlenül keresd fel az orvost vagy hívj mentőt, ha hirtelen alakul ki a súlyos fejfájás, pláne, ha láz, nyaki merevség, zavartság, kettős látás, hányinger, hányás társul hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.