Vesd be a gyógynövényeket a szúnyogok ellen: ezeket ki nem állhatják a vérszívók

Forrás: Shutterstock -
csípés szúnyog Nyár magazin gyógynövény moszkító
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem újdonság, hogy a természet patikájában mindenre van megoldás, azt kevesen tudják, hogy a boltban kapható drága szúnyogriasztók helyett otthon, saját kezűleg is készíthetünk vegyszermentes szúnyog elleni sprayt. Mutatjuk, milyen illóolajokkal veheted fel a harcot a vérszívók ellen!

Bár imádjuk a nyarat, a szúnyogok jócskán megkeserítik a szabadban töltött órákat. Ezek a cseppet sem kedves állatok csak arra várnak, hogy kiszívják a vérünket, ráadásul már napközben sem lehet nyugtunk. A fájdalmas csípések és az ezzel járó viszkető, piros, sokszor fájdalmas foltok senkinek sem hiányoznak, így érdemes mindent megtennünk azért, hogy távol tartsuk magunktól a moszkítókat.

A szúnyogok nem kedvelik a fűszeres illatokat: a citromfű illatát, a mentolt, a levendulát, az eukaliptuszt és a citrus aromákat, így ezek keverékéből lehet a legjobb szúnyogűző sprayt készíteni:

  • Fogj egy 2-3 decis pumpás flakont, töltsd tele vízzel.
  • Adj hozzá egy evőkanál, gyógyszertárban kapható alkoholt, és 5-6 csepp citrom-illóolajat. Ha szeretnél, tehetsz bele néhány csepp rozmaring vagy levendula olajat is, de ez elhagyható.
  • Rázd össze, és spricceld magadra.
Használj a szunyogok ellen házi készítésű pumpás flakonba töltött szúnyogriasztót Forrás: Shutterstock

Ha kellemesebb illatú szúnyogriasztót szeretnél készíteni, akkor víz helyett érdemes citromfű teába tenni az illóolajakat. A víz helyett tölts 2-3 deci citromfű teát a flakonba, adj hozzá egy evőkanál gyógyszertári alkoholt, 2-2 csepp narancs és citrom illóolajat és 5-6 csepp menta illóolajat. Ne filteres teát használj, hanem teafüvet, és a felhasználás előtt hagyd állni 10-15 percig, majd várd meg, míg kihűl. Ha kész a keverék, fújd magadra, és élvezd, hogy tudomást sem vesznek rólad a szúnyogok.

Az eukaliptusz, a levendula és a teafa keverék is hatékony lehet a moszkítók ellen, azonban ennek az illata jóval erősebb, mint az előzőeknek.

Az eukaliptusz, a teafa vagy a levendula olaj is nagyon hatékony a szúnyogok ellen Forrás: Shutterstock

Fogj egy flakont, önts bele 50 ml olívaolajat, vagy jojobaolajat, 3-3 csepp eukaliptusz, teafa és levendula illóolajat. Ha szeretnéd, mindhármat összekeverheted a tuti hatás érdekében, de ezek közül már egy is elég hatásos védelmet nyújt.

Nem csak külsőleg, belsőleg is felkészülhetsz a moszkítók támadása ellen. Ha gyógynövényes, például mentás, vagy citromfű teát iszol, garantáltan nem kell félned a fájdalmas csípésektől, ugyanis az erőteljes illat és aroma miatt a szúnyogok nem mennek az ember közelébe. Érdemes lehet emellett egy kis citromfüvet vagy mentát cserépbe ültetni, és kitenni a teraszra, hiszen a növény önmagában is riasztóként hat.

Ha menta vagy citromfű teát iszol, garantáltan nem kell félned a fájdalmas csípésektől Forrás: Shutterstock

Jó megoldás lehet a szegfűszeg is: az őrölt szegfűszeg pici tasakokban kihelyezve távol tartja a vérszívókat, és még az illata is kellemes.

Ha már megcsípett a szúnyog, dörzsöld be a csípést almaborecettel vagy nyers fokhagymával: ezek enyhítik a viszketést és védenek az elfertőződéstől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.