Hosszú Katinka eleinte játéknak fogta fel az úszást

úszás család Hosszú Katinka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még a karantén alatt sem állt a Hosszú Katinka életéről szóló film forgatása. Megörökítették, amint az úszónőn Merkely Béla elvégezte a Covid-teszet és a szív ultrahangot. De nem maradhatott le a stáb Katinka születésnapjáról, amire párja, Gelencsér Máté nagy meglepetéssel készült, illetve a szentendrei otthonukba való beköltözésről sem.

A koronavírus sem állíthatta le a Hosszú Katinka életéről szóló dokumentumfilm forgatását, a stáb így is végigkísérte az Iron Lady életét, azonban nem volt lehetséges, hogy az úszónő családjával forgassanak Baján. Főleg Katinka idős nagypapáját, és egykori edzőjét szerették volna óvni.
Pedig a készülő alkotás hivatalos életrajzi dokumentumfilm, amely az olimpiára való felkészülés és a játékok dokumentálása mellett Katinka egész életét hivatott bemutatni, Bajától Tokióig.
Arra keresték a választ, hogyan vált ez a magyar, bajai kislány a világ úszósportjának egyik legkiemelkedőbb alakjává. Az alkotók így nagy örömmel fogadták a karantén feloldását: végre meglátogathatták Katinka családját Baján.

Édesanyja, Bakos Barbara matematikatanár és nagyapja, Bakos László, aki felfedezte unokája tehetségét, őszintén meséltek az Iron Lady kislánykoráról. Édesanyja bevallotta, hogy fia születése után nagyon szeretett volna már egy kislányt.

„Katinka este hétkor született, és én annyira izgatott voltam az örömtől, hogy egész éjjel nem tudtam elaludni. Újra és újra elképzeltem, milyen édesen fogom majd öltöztetni, fidres-fodros szoknyácskákba, színes masnikba, lakkcipőkbe. Ehelyett Katinka már kicsi korától kezdve fiús volt, hiába balettozott és fuvolázott, a kedvenc ruháiban - kantáros farmerben és edzőcipőben - külsőleg alig lehetett megkülönböztetni a fiútestvéreitől. Ráadásul természetében is fiúsnak mutatkozott: mindig roppant határozott és önfejű volt, nem engedett beleszólást a dolgaiba."

Hosszú Katinka már kiskorában is kivételes tehetségnek bizonyult. Forrás: AFP/Andy Buchanan

Katinka sok időt töltött a nagyszüleinél, az úszóedző nagypapával naponta járt az uszodába, aki sokszor beállította unokáját abba a csapatba, amelyiknek épp edzést tartott.

„A nagyapja már egész kiskorában mondta nekünk, hogy nagyon tehetséges a gyerek: jó a vízfekvése, könnyen megtanulja az úszásnemeket, pontosan hajtja végre az instrukciókat. Mi az apjával úgy voltunk vele, hogy biztosan nagyon elfogult" - mondta az úszónő édesanyja.

Aztán, amikor Katinka alsós korában jöttek az eredmények, a szülők is belátták, hogy valóban lehet ebben a lányban valami.
„Mi soha nem erőltettük az úszásban, semmi nem volt kényszer. Nem lihegtünk a nyakában, nem mentünk el minden versenyre. Emlékszem voltak szülők, akik a gyerek minden részeredményét kívülről-betéve tudták, mi nem ilyenek voltunk, nem gyakoroltunk rá semmilyen nyomást" - mesélte Bakos Barbara.

Hosszú Katinka életéről szóló dokumentumfilm 2021 karácsonyára készülhet el. Fotó: Szvacsek Attila

Katinka nagypapája, az úszóbajnok felfedezője és első első edzője, Bakos László így emlékezett vissza:
„Mindent játéknak fogott fel, mi nem kényszerítettük semmire, magától gyakorolt. Már két éves korában tökéletesen megcsinálta a siklást a kismedencében, amit a bátyjának tanítottam, csak elleste. Négy évesen hiba nélkül mellúszott. A pillangó tanítását három hétre terveztem, de már a harmadik nap tudta. Nem volt kérdés. Imádta a vizet, belenőtt az úszósportba, tehetséges volt, szorgalmas. Minden versenyre szívesen ment, a Ponyt Poronyt versenyeken már óvodásként folyamatosan megverte az iskolásokat. De ő döntötte el, hogyan úszik, mennyit ad ki magából, mindig is nagy egyéniség volt, nem lehetett csak úgy irányítgatni. Szívesen vette, ha nyert, de nem dicsekedett, nem mutogatta az érmeit, hanem zsebre vágta."

A Katinka film alkotói tovább követik az úszó életét, nemsokára megkezdődik a nagy hajrá, az Iron Lady felkészülése a versenyekre és az olimpiára.
Közeledik a Katinka nevével fémjelzett ISL - International Swimming League – idei szezonja is, amire már gőzerővel edzenek a világ úszói.

A Katinka című életrajzi dokumentumfilm a tervek szerint, a tokiói olimpiát követően, 2021 karácsonya körül kerül majd a hazai mozikba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.