A hennafestés mostanság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, itt Európában is. Nem csoda, hiszen egy szépen elkészített minta valóságos dekoráció, ékszer a testen, amelyet 1-2 hetente lecserélhetsz.

Hagyománya több, mint 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, hiszen az 5000 éves múmiák kézfején talált hennanyomok alapján megállapították, hogy már az ókori Egyiptomban is ismerték és alkalmazták. A mehndit a mogulok a XII. században indították útjára Közép-Keletről, és ezt követően lassacskán elterjedt egész India területén.

A minták mind valamilyen vallási hiedelemhez kapcsolhatók, és a világ szinte minden táján használják. Az iszlám, hindu, kopt és szefard zsidó kultúrákban Indiában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten vannak hagyományai.

Hennával festett kezű Indiai nők a menyasszony körülForrás: AFP/Sam Panthaky

A hennafestés régen az emberi élet legfontosabb mérföldköveihez volt köthető, mint például a házasság, a születés vagy a halál. Spirituális gondolatiságot társítottak hozzá, úgy vélték, védelmezi, óvja a viselőjét. Manapság azonban már csupán divatból is egyre többen viselnek magukon hennamintát. Ám azért bőven akad különbség henna és henna között. Ahhoz, hogy szép és tartós mintákat készíthess magadnak, mindenekelőtt jó minőségű hennapasztára van szükséged, amit legjobb, ha magadnak keversz ki.

Hozzávalók:

  • 10 g hennapor
  • 2 g kristály,- vagy porcukor
  • 10 csepp 100%-os eukaliptusz vagy levendulaolaj
  • Néhány csepp citromlé
  • Papírtölcsér

A pasztát addig kell keverni, amíg sűrű, fogkrém állagú nem lesz. Ha esetleg túl hígra sikeredett a masszád, nyugodtan adj még hozzá illóolajat, citromlevet vagy desztillált vizet, ha pedig túlságosan folyékony, akkor tegyél még hozzá kis hennaport. A végeredmény egy libazöld massza lesz, amely idővel kissé besötétedik. 

A frissen felfestett henna zöld színű, a végleges minta pedig vörösesbarna leszForrás: Lovay Fruzsina

Az így elkészült keveréket legalább 6 órán át kell állni hagyni, de a legjobb, ha este készíted el, és másnap reggelig kint hagyod a levegőn. Ezt követően töltsd bele a rajzolótölcsérbe, a többit pedig tedd be a hűtőbe. Fontos tudni, hogy a kész hennapaszta 2-3 hétig vígan elvan a hűtőben, ezt követően azonban fagyasztóba kell tenni.

A festés megkezdése előtt alaposan mosd meg a festeni kívánt területet, zsírtalanítsd. Ezután dörzsöld be egy kis citromlével, de vigyázz, ne maradjon túlságosan nedves a bőröd. A bőr előkészítése után vidd fel a mintát a tölcsér segítségével, és legyen a közelben fültisztító pálcika, amivel javíthatod az esetlegesen félrecsúszott vonalakat.

Ha készen vagy a mintával, jöhet a szárítás folyamata. Érdemes rá odafigyelni, hogy teljesen soha ne száradjon ki a bőrödön a festék. Ha már repedezni kezd, ecseteld át kis citromlével. Minimum 5 órát hagyni kell a testeden, de ha egy teljes napot rajtad marad, az a lehető legjobb. A festék eltávolítása után ne lepődj meg, ha csak egy halvány narancssárga mintát látsz. További 24 órára van szükség ahhoz, hogy a kezeden lévő minta elnyerje a végleges színét. A minta tartóssága főleg attól függ, hogy mennyi ideig volt rajtad a festék, így ha sokáig szeretnéd viselni, akkor érdemes ezt kimaxolni. Ezt követően 1-2 hétig gyönyörködhetsz a munkád gyümölcsében. 

Kattints a képre és csodáld meg Lovay Fruzsina csodás henna alkotásait!

Forrás: Instagram/fru.lvy