Apró tippek, hogy fenntarthatóbb és környezetbarátabb legyen az otthonod

fenntartható otthon magazin környezetbarát
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azoknak, akinek fontos a tudatosság és a környezet védelme, bizonyára az is lényeges, hogy otthonukat is ilyen szellemben rendezzék be, és tartsák fent. Íme, néhány ötlet, amivel zöldebbé varázsolhatjuk az otthonunkat.

Nem kell nagy erőfeszítés ahhoz, hogy legalább egy kicsivel környezetbarátabbá tegyük otthonunkat. Tudatossággal, némi fantáziával és egy kis játékossággal máris sokat tehetünk azért, hogy a közvetlen környezetünk olyan legyen, ami a tágabb környezetünket sem károsítja.


Válassz környezetbarát festéket

Amennyiben éppen festés előtt állsz, válassz olyat, amely nem tartalmaz illékony káros vegyületeket. Ezek ugyanis nemcsak a környezetre, de az egészségünkre is rossz hatással vannak. Ezzel szemben a környezetbarát festékek olyan természetes anyagokból készülnek, amiknek semmilyen káros hatása nincsen, és a színekben sem kell kompromisszumokat kötnünk.

Válassz olyan falfestéket, amely nem tartalmaz illékony káros vegyületeket Forrás: Shutterstock


Növények minden mennyiségben

Ha dekorációra kerül a sor, mindig válassz növényeket. Egyrészt az élő virágoknál semmi nem teszi barátságosabbá az otthonunkat, arról nem beszélve, hogy frissességet és üdeséget csempésznek a lakásba, és ha ez még nem lenne elég, a levegő frissességéért is felelnek. Ezeken kívül a tér is sokkal vonzóbbá válik, így azoknak is érdemes megpróbálkozniuk a növényekkel, akik eddig idegenkedtek attól, hogy gondoskodjanak róluk.


Takaríts meg energiát

Ma már szerencsére bővelkedünk a lehetőségek között, szinte minden készülékből választhatunk energiatakarékosat, így ha cserére kerül a sor, a pénztárcánk és a környezet érdekében érdemes ilyenre beruházni. Emellett természetesen a LED égőkkel is sokat spórolhatunk.


Váltsunk környezetbarát szerekre

A lakás és a ruhák tisztítására is találhatunk már olyan megoldást, amely nem terheli annyira a környezetet. Ráadásul nemcsak az a fontos, hogy mi van a tubusban, de az is, hogy a doboz miből készül!

Használj környezetbarát tisztítószereket! Forrás: Shutterstock

Takarékoskodjunk a vízzel

Valószínűleg azt már ezerszer hallhattuk, hogy fogmosásnál zárjuk el a csapot, de az is fontos volna, hogy fürdés helyett inkább válasszunk egy rövid, frissítő zuhanyt. Arra is figyeljünk, hogy ne indítsuk el félig töltve a mosó- és mosogatógépet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.