A laza elegancia bája - Mi is az a smart casual

Forrás: Shutterstock -
fashion week smart casual dresszkód öltözködés magazin dress code stílus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tizenévesként és a húszas éveink elején általában senki nem várja el tőlünk, hogy tisztában legyünk az öltözködés néha szigorú szabályaival. Ebben a korban lehetünk bohókásak, kislányosak, kevergetjük a színeket, mintákat, fazonokat és stílusokat, mert a fiatalság bája mindent feledtet. Ám eljön az a kor, amikor bizony meg kell jelenni egy állásinterjún, egy céges karácsonyi rendezvényen vagy egy partyn, ahol elvárják, hogy a megjelölt módon öltözzünk fel.

Az öltözködésnek megvannak a saját szabályi, amelyekkel – annak ellenére, hogy az utóbbi években sokat lazultak – jobb tisztában lennünk, ha elmúltunk 25 évesek. Előző cikkünkben már gyorsan végigszaladtunk a legismertebb dress code megjelöléseken, most pedig a smart casual fogalmával ismerkedünk meg kissé tüzetesebben.

Smart casual

A casual maga egy hétköznapi viseletet jelent, amely azonban nem egyenlő a kopott farmer és bolyhos pulcsi kombinációval - bár a farmer jöhet, mondjuk egy blúzzal vagy egy csinosabb blézerrel.
A smart casual azonban már a sima casualnél egy fokkal elegánsabb, így itt jobb, kissé szofisztikáltabban összeállítani a megjelenést, ha ezt a stílust kell képviselni egy ebéden, egy céges rendezvényen, egy esküvőn vagy a munkahelyen.

A smart casual a sima casualnél egy fokkal elegánsabb Forrás: Shutterstock

A smart casual sikkes, ugyanakkor kényelmes, vagány mégis elegáns.

Keveredik benne az üzleti megjelenés (business look) konzervatív jellege és a hétköznapi viselet teljes szabadsága. Nincsenek benne tiltólistás darabok, színek vagy formák, mégis jobb egyes ruhafajtákat – mint például nők esetében a farmer - kerülni vagy nagyon csínján bánni velük.

Szerencsére a női smart casual annyi lehetőséget rejt, hogy bárki könnyedén összeállíthatja a saját gardróbjából ezt a fajta megjelenést, s nem kell befektetni olyan ruhadarabokba, amelyeket lehet, hogy utána soha többet nem fog viselni – ilyen sok esetben egy estélyi vagy egy koktélruha.

A smart casual sikkes, ugyanakkor kényelmes, vagány mégis elegáns Forrás: Shutterstock

Hogyan állítsunk össze egy smart casual szettet?

Ha akad a szekrényben

  • bármilyen blúz
  • elegáns ing
  • szövetnadrág
  • akármilyen szoknya
  • nemesebb anyagú ruha
  • blézer
  • zakó
  • körömcipő

máris jó esély van arra, hogy összeálljon egy smart casual szett.

Keveredik benne az üzleti megjelenés konzervatív jellege és a hétköznapi viselet teljes szabadsága Forrás: Shutterstock

Tökéletes lehet például egy szövetnadrág-blúz-blézer kombináció, de egy ceruzaszoknya-ing-magassarkú összeállítással sem lőhetünk mellé. Ha egyrészes ruhát szeretnénk felvenni smart casual stílusban, akkor ügyeljünk rá, hogy a szabása és az anyaga is elegáns legyen. Színek tekintetében nyugodtan viselhetünk feltűnő darabokat, mint amilyen egy sárga blúz vagy egy vörös blézer, de tartsuk azért szem előtt a mértékletességet, azaz

az összeállításunk csak egy karakteres elemet tartalmazzon, és semmiképpen ne öltözzünk papagájnak.

A méretesebb vagy szembetűnőbb táskák, cipők, övek, ékszerek sem tiltólistásak, sőt egy egyszerű szabású és semleges színű szettet kifejezetten alkalmivá tudunk varázsolni a megfelelő kiegészítőkkel.

Legyünk lazák, stílusosak, mégis sikkesek és elegánsak, így biztosan megfelelünk majd a smart casual elvárásainak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.