Az emberek nagy részének az első dolga, amikor reggel felkel a kávéivás. Van, aki feketén és keserűen szereti, más tejjel, cukorral, édesítővel issza. Bár rengeteg típusú kávé létezik, hajlandóak vagyunk mindig ugyanúgy készíteni, ahogy megszoktuk. Most megmutatjuk, hogy miként variálhatod a reggeli élénkítő italodat. Íme, a legnépszerűbb elkészítési módok. 

Eszpresszó

Az eszpresszó, azaz a rövid fekete, a legtöbb különleges kávéspecialitás alapja. Fontos, hogy sosem lehet túl vizes, általában 30 ml-es, azaz nagyjából egy csésze 2/3-át tölti ki. Az igazi hard core kávésok cukor, édesítő nélkül isszák.

EszpresszóForrás: Shutterstock

Latte (tejeskávé)

Az alap itt is az eszpresszó, amihez a nagy könyv szerint nagyobb mennyiségű gőzölt tejet kell önteni. Sokan azonban a tej gőzölésével nem foglalkoznak, és hideg tejjel hígítják a kávét.

Latte (tejeskávé)Forrás: Shutterstock
Segíthet a fogyásban
A Nottingham Egyetem kutatóinak felmérése szerint a kávé segíthet a fogyásban, mégpedig úgy, hogy a reggeli fekete beindíthatja a barna zsírok feldolgozását. Ezt a hatást először kiragadott sejteken, majd pedig embereken is tesztelték. Ez alapján biztosan megállapították, hogy a kávéban lévő koffein aktiválja a barna zsírokat, amelyek a kalóriafelesleg miatt alakultak ki. Ezáltal szabályozza a vércukorszintet, illetve a vérben lévő zsíros anyagok koncentrációját.

Kapucsínó

Az eredeti olasz kapucsínó receptje: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, díszítésnek a tetejére kakaópor. Az arányokon persze ízlés szerint lehet változtatni, megfelelő kapucsínós csészében nem csak az íze, hanem a kinézete is csodás lehet.

KapucsínóForrás: Shutterstock

Latte macchiato

A Latte macchiato jelentése festett tej. Elkészítéséhez egy magasabb pohárra van szükség, amibe előbb a lágyan gőzölt tejhabot kell önteni addig, amíg szinte teljesen meg nem telik. Ezután 1-2 percet várni kell, hogy ülepedjen a tej, majd vékony sugárban bele kell csurgatni egy adag eszpersszót. Az eredmény egy réteges ital lesz: alul forró tej, felette egy intenzív eszpresszó, majd a lágy tejhab.

Latte macchiatoForrás: Shutterstock
Fogyaszd bátran, de vidd túlzásba!

Természetes, hogy sokaknak szüksége van egy kávéra reggelente, hogy elinduljon a nap. Később is jól jöhet egy-két csésze fekete, ha ránk törne az álmosság. Unalmunkban ennél még több is lecsúszhat. Azonban, ha túlzásba visszük a koffeinfogyasztást, az veszélyes lehet. Ha az alábbi jeleket tapasztalod, légy óvatos, és csökkentsd az adagot!

A remegés az első jele lehet annak, hogy a kelleténél több kávét fogyasztottunk. A szapora szívverés már egy félelmetesebb tünet. Ha rövid ideig tart nincs ok az aggodalomra, elég egy kis séta hozzá, amennyiben másfél-két óránál tovább tart, és légszomjad is van, akkor már baj lehet.

Előfordulhat, hogy a túl sok koffein hatására az agyad gyorsabban pörög, mint ahogy beszélsz, így néha belegabalyodsz a mondandódba.
Kellemetlen tünete lehet az eltúlzott kávéfogyasztásnak a gyomorégés, ami hosszútávon akár refluxot okozhat. Erre mindenképp figyelj oda!
Nem is gondolnád, hogy kedvenc italaid akár lelki szorongást is okozhatnak! A koffein felpörgeti a szívverésed, élénkíti az érzékszerveidet, felpumpálja az adrenalinszintedet, ezzel az agyadnak olyan jeleket küldve, amitől szorongani kezdesz.

Mélange

Ahány ház, annyi melenge. A leggyakoribb recept szerint egy nagyobb üvegpohár aljára önteni kell egy kis mézet, erre jön a felhabosított tej. Az ülepedésre itt is érdemes 1-2 percet várni, majd egy adag eszpresszót óvatosan bele kell csurgatni. Az eredmény egy igen mutatós, réteges forró ital.

MélangeForrás: Shutterstock

Americano (hosszú kávé)

Gyakorlatilag a hosszú eszpresszó. Az eszpresszó erőteljességét ízlés szerinti mennyiségű forró víz hozzáadásával kell tompítani.

AmericanoForrás: Shutterstock

Frappuccino

Egy eszpresszót jól el kell keverni folyékony tejszínnel és cukorral, majd az így kapott italt lehűteni és üvegpohárba önteni. Ha igazán hűsítő italra vágysz, még jégkockákat is tehetsz bele.

FrappuccinoForrás: Shutterstock

A kávé jótékony hatásairól ITT és ITT is olvashatsz.