Mindig csak a lelkiismeret-furdalás... Sajnos az anyák verhetetlenek abban, hogy bizonytalanságot érezzenek azzal kapcsolatban, jól nevelik-e a gyermekeiket, elég időt töltenek-e együtt. Nos, mindenki megnyugodhat: az anyák még sosem töltöttek ennyi időt a gyerekeikkel, mint mostanában. És itt is érvényes az örök klasszikus: a kevesebb néha több.

A dolgozó anyákat manapság szétszaggatják a feladatok, mégis állandó lelkiismeret-furdalással küzdenek azért, mert nem töltenek elég időt a gyerekeikkel. Jó tudni azonban, hogy a mai édesanyák ebben élen járnak, bármelyik korábbi generációnál többet vannak a gyerekekkel, konkrétan dupla annyit, mint a hetvenes évek anyukái. De nem csak ők, az édesapák is - mondja egy amerikai tanulmány. Ők háromszor annyi időt töltenek a játszótereken, játszóházakban és a pelenkázó mellett, mint azt a saját édesapjuk tette.

De miért érzik ezt is kevésnek a mai szülők? Mert széles körben elterjedt az a kulturális feltételezés, hogy a szülők, különösen az anyák gyermekekkel töltött ideje kulcsfontosságú a sikeres és egészséges életút biztosításához. De egyáltalán nem ez a helyzet. A gyerekeknek közel sincs szüksége annyi időre a szüleikkel, mint azt mi képzeljük.

A gyerekeknek közel sincs szüksége annyi időre a szüleikkel, mint azt mi képzeljükForrás: Shutterstock

Minőség és mennyiség

Eltekintve attól, hogy amúgy is sokat vagyunk együtt a gyerekekkel, a tanulmány szerint nem az idő mennyisége határozza meg azt, hogy utódunkból egészséges felnőtt válik-e. A kutatók arra jutottak, hogy a 3 és 11 éves kor közötti, szülővel töltött idő alig befolyásolja a viselkedést, érzelmi életet és iskolai előremenetelt. Nagyon fontos azonban, hogy hogyan és mivel töltjük a gyerekkel tölött időt.

Nyugodt szülőknek nyugodt gyerekeik vannak

Kei Nomaguchi, a Bowling Green Állami Egyetem szociológusa, aki részt vett a vizsgálatban úgy nyilatkozott, hogy a szülővel töltött idő káros is lehet a gyerekekre: "Különösen akkor igaz ez, ha az anyákat stresszeli a munka és a család közötti zsonglőrködés."
A kiegyensúlyozott szülőknek tehát a gyerekeik is nyugodtak, senkinek nem árt, ha nem vagyunk folyton együtt. És ez az egy mondat máris kicsit megnyugtatott mindenkit, nem igaz?