Ismerd meg a kókuszolaj jótékony hatásait

Forrás: Shutterstock -
kókuszolaj jótékony hatás egészség kókuszzsír életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kókuszolaj vagy kókuszzsír nagyon elterjedt növényi olaj az egészséges életmódot folytatók körében. Sokan a konyhában használják, mivel sütéshez és főzéshez is kiváló alternatíva. Azonban más területeken is bizonyítottak a jótékony hatásai, a szépségiparban előszeretettel alkalmazzák, ugyanakkor immunerősítő hatása miatt az egészségünk megőrzésében is jelentős szerepet játszik.

A kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír, kókuszvaj egy olyan növényi olaj, ami a kókuszpálma magjának megszárított belső részéből készül. A magból kinyert olajat többféle módon fel lehet használni: szűz kókuszolajként, hidegen sajtolt kókuszolajként és finomított kókuszolajként ismerhetjük.

A kókuszolaj jótékony hatását Amerikában fedezték fel az 1940-es években. Akkoriban a kókuszolaj volt a legolcsóbb zsiradék, így a farmerek azt vették meg a disznóknak, hogy ezzel segítsék a súlygyarapodásukat. Idővel viszont azt vették észre, hogy a sertések a várt eredményhez képest nemhogy híztak, hanem sokkal karcsúbbak, formásabbak és szálkásabbak lettek. Ezt követően döntöttek úgy a farmerek, hogy áttérnek a kukorica olajra, ami a kókuszolajnál sokkal hatékonyabban bizonyult.

Azóta a kókuszolaj sokféle területen bizonyította eredményességét.

A kókuszolaj vagy kókuszzsír nagyon elterjedt növényi olaj az egészséges életmódot folytatók körében Forrás: Shutterstock

Gasztronómia

A különböző olajok használata alapvető tevékenységnek számít a konyhában. Sajnos ezek közül jó néhány nincsen jó hatással a szervezetünkre, nemcsak azért, mert gyakori használatukkal jelentős súlygyarapodásra tehetünk szert, hanem mert a koleszterin szintünket is növelik és a benne található transzzsírok az immunrendszerünket is gyengítik.

Vannak az olajok között egészségesebbek is, ilyen például az olívaolaj, amit előszeretettel használunk főzéshez, sütéshez egyaránt, viszont ebben is találhatóak olyan szabad gyökök, amelyek károsítják a bőrünket, általa hamarabb ráncosodunk, és könnyen fénytelenné válhat a hajunk. Mindezekkel ellentétben a kókuszolaj valóban egészséges, bátran kijelenthetjük, hogy a világ legegészségesebb főzőolaja.

A kókuszolajnak 92%-a telített zsírsav, ami azért jó, mert magas hőmérsékleten való felhevítéskor sem oxidálódik, ezáltal nem képződnek sejtkárosító szabad gyökök. Ami még nagyon fontos, hogy nem tartalmaz transzzsírokat, amelyek egyébként rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek.

A kókuszolajjal készült ételek rendkívül táplálóak, mivel rengeteg azonnal felhasználható energiát tartalmaznak. A benne található zsírok könnyen felszívódnak, ezáltal olyan emberek is bátran fogyaszthatják, akiknek alap esetben kerülnie kell a zsíros ételeket.

Fogyás szempontjából nem elhanyagolandó tény, hogy a kókuszolaj nem hizlaló olaj, a fogyasztása mellett nem fogunk súlytöbbletet magunkra venni, mivel ennek az olajnak a zsírjai nem alakulnak át zsírpárnává. Gyorsítja az anyagcserét, aminek következtében látványos fogyást érhetünk el és mivel nagyon kevés a kalóriatartalma kevés bevitel után is érezhető a jóllakottság érzése.

A kókuszzsírnaknak 92%-a telített zsírsav, így magas hőmérsékleten való felhevítéskor sem oxidálódik Forrás: Shutterstock

Szépségápolás

A kókuszolaj a szépségápolásban rendkívül elterjedt, egyre több kozmetikai szer tartalmazza, ami nem véletlen, mivel a bőrünkkel és a hajunkkal is csodákat tesz. A kókuszolaj az egyik leghatékonyabb testápoló, magas antioxidáns tartalmának köszönhetően képes regenerálni a bőr sejtjeit és puhává varázsolni a bőr felszínét. A benne található telített zsírok pedig azért felelősek, hogy belülről táplálják a bőrt és megakadályozzák annak kiszáradását. Ha cserepesek az ajkaink vagy éppen a sarkunk repedezik be, kiváló megoldás lehet a kókuszolaj, amely azonnal megszűnteti a szárazságot.

A kókuszolajnak bizonyított a baktérium- és gombaölő hatása is, kiváló arctonik, arctisztító lehet, amely belülről és kívülről egyaránt képes megtisztítani a bőrt.

A testben megjelenő szabadgyökök felelősek a ráncok kialakulásáért, amelyek folyamatosan termelődnek a szervezetben, de a kókuszolaj használatával mérsékelni tudjuk ezeket, hála a kókuszolaj magas antioxidáns tartalmának.

Manapság nagyon sok mindennek tesszük ki a hajunkat, aminek meg is van az eredménye, hiszen nagyon sokan küzdenek a hajszárazsággal, fénytelenséggel. A kókuszolaj az előbbi problémára is megoldást nyújt, hiszen ahogyan a bőrünket, úgy a hajunkat is képes táplálni, ezáltal visszanyerheti erősségét, fényét és rugalmasságát.

A kókuszolaj a bőrünkkel és a hajunkkal is csodákat tesz Forrás: Shutterstock

Immunerősítő és véd a betegségek ellen

A kókuszolaj egy igazi csodaszer, ami az egészségünk megőrzését is elősegítheti és ezen kívül különböző betegségeket is kezelhetünk vele. A kókuszolaj fogyasztása pozitívan hat az ember koleszterint szintjére, valamint a benne található laurinsavnak köszönhetően a szív- és érrendszeri betegségeket is képes gyógyítani, valamint az érfalak rugalmasságának megőrzésében is szerepet játszik. Immunrendszer erősítő hatása jelentős, mivel a kókuszolaj gomba-, baktérium- és vírusölő hatással is rendelkezik, így például influenza ellen kiváló megoldás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.