Glamour Woman of the Year szőrme Berki Mazsi Magyar Szőrmeellenes Liga botrány Berki Krisztián
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Berki Krisztián és Mazsi a Glamour-gálán viselt szőrme kabátjuknak köszönhetően kivívták mások nemtetszését, a Magyar Szőrmeellenes Liga is felszólalt az üggyel kapcsolatban közösségi oldalán.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, múlt héten 12. alkalommal rendezték meg a Glamour-gálát, ahova Berki Krisztián és felesége, Mazsi szőrme kabátban érkezett, amit többen nem hagytak szó nélkül.

A botrány azóta sem csitult, most a Magyar Szőrmeellenes Liga szólalt fel a közösségi oldalán az üggyel kapcsolatban.

"Szeretnénk nektek (és esetleg Berkiéknek) bemutatni a szőrme valódi arcát, azon állatokét akikre Berkiék maximum tárgyként gondoltak, amikor megvásárolták vagy elfogadták szponzortermékként a két bundát!

A Berki által viselt prérifarkas prémből készült férfi szőrmekabát a cég webshopjában 1 432 000 forint.Számításaink szerint kb 10-15 prérifarkas lenyúzott prémje van abban a kabátban.

De egy profi szőrmeárus eladó majd biztos meghazudtolja számításainkat. A prérifarkast általában az Észak Amerikai kontinensen, csapdázással ejtetik el a prémvadászok. A csapdázás során az állatok napokig szenvednek nyílt töréssel a lábukon, ha nem halnak meg mire a vadászok visszatérnek a felállított csapdákhoz, akkor agyonütik, vagy jó esetben lelövik őket. Kártékony állatnak minősítették, ezért egyelőre alig vonatkoznak rá állatvédelmi törvények.

A Berki Mazsi által viselt cobolybunda ára egy kicsit borsosabb: 2 845 000 forint. Körülbelül 40 coboly prémje lehet egy hasonló fazonú bundában.

Ezt a BBC által egy orosz prémfarmon készített tényfeltáró riport alapján tudjuk biztosan állítani. A coboly a menyétfélék családjába tartozik. A középkorban Szibériától Lengyelországon át, a Skandináv-félszigetig népes populációi éltek. Értékes prémje miatt azonban túlvadászták és napjainkra szinte teljesen kihalt. Oroszországban azért tudott megmaradni, mert az szovjet kommunista rendszer alatt visszatelepítési programot indítottak, hogy megmentsék a kihalástól. Na nem a faj védelme, hanem prémfarmok számára!

Berki Mazsi azért ment el a díjátadóra, hogy láthassa példaképét, aki a Hintalovon Alapítvány vezetője, mert ahogy fogalmaz, „már 14 éves kora óta nagyon közel állnak a gyerekek". Ezzel nem tudjuk pontosan mit akart Mazsi tulajdonképpen kifejezni.

De azt hogy ki ruházta fel, készítette el haját és sminkjét már sokkal jobban meg tudta fogalmazni és egyenként minden cég nevet és szakembert megnevezett és bejelölt.

Azt nagyon szomorúnak tartjuk, hogy egy olyan majdnem kihalt állatfaj, mint a coboly csak tárgyként áll közel szívéhez"

- olvasható egy részlet a Magyar Szőrmeellenes Liga Facebook bejegyzéséből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.