A cékla a téli időszak egyik legfontosabb C-vitamin és ásványianyag-forrása. Ez a kicsit édeskés zöldség igencsak megosztó, pedig rengeteg szuper gyógyhatással rendelkezik.

Kevesen ismerik, hogy milyen egészségre jótékony hatással rendelkezik a cékla, pedig a hideg idő beköszöntével naponta érdemes lenne belőle fogyasztani. 

A cékla élénk vörös színét a bétacianin nevű vegyületnek köszönheti, ami segít a rák megelőzésében, főként a a vastagbél-, a máj- és a bőrrák kialakulásában - írja a Ripost.

A hideg időszak egyik nagy kedvence a céklaForrás: Shutterstock

A cékla egy kalóriaszegény zöldség, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hatékony a zsírégetésben és a máj méregtelenítésében is.

A benne található C-vitamin segít az immunrendszer megfelelő működését, valamint a javítja a bőr állapotát. Vas és folsav tartalma miatt vérszegényeknek is ajánlott a fogyasztása. A benne lévő antioxidánsok miatt a különböző gyulladásos folyamatok ellen is kiváló.

Azonban vesekő esetében érdemes vele vigyázni, mivel a magas oxálsav tartalma miatt előidézheti annak kialakulását.