DIY padlófényezés - 5 csodaszer házilag, amikkel hónapokig ragyoghat a parketta

Forrás: Shutterstock -
házilag padlófényezés DIY parketta csodaszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha kopott és fénytelen a parketta, nem kell azonnal újra cserélni. Létezik néhány házi csodaszer, amik segítségével még a legelnyűttebb padlót is fényessé varázsolhatjuk.

Kopott a parketta, a fa padló vagy a laminált járólap? Ne csüggedj! Néhány perc alatt újjá varázsolhatod világos és sötét padlódat.

Varázsolj olívaolajjal

Ha világos padlót szeretnél újjá varázsolni, van egy szuper csodaszer, amit a padlóra fújva azonnal látványos eredményt kaphatunk.

10 gramm méhviaszt hevíts össze 100 ml olívaolajjal, majd egy kézi habverő segítségével keverd össze és így hűtsd ki. Tedd egy zárható tégelybe, hogy minél többször tudd használni. A masszát vidd fel a padlóra, majd egy tiszta, nem szöszölős rongy segítségével polírozd fel vele a kopott padlót. Figyelem! Ne használj túl sok olajos kencét, mert csúszni fog a felület!

Sötét padló esetén is olívaaolajjal és méhviasszal ápoljuk a felületet, annyi különbséggel, hogy a sötét felülethez tegyünk a kencénkbe egy kevés lanolint és terpentint is. Hasonlóképpen vékony rétegben vigyük fel a padlóra és polírozzuk fel azt.

Forrás: Shutterstock

Almaecet - kúra

Meleg vízhez adj almaecetet és folyékony szappant. Gondosan keverd össze, majd töltsd egy fújós flakonba. Portalanítsd majd tisztísd meg sima vízzel a padló felületét, a tiszta padlóra pedig fújd rá az elkészített fényezőt. A parkettán lévő foltokra többet fújhatsz. Majd egy finom, nem szöszölős puha anyaggal alaposan polírozd át.

Citromleves spray

Fél liter melegvízben keverjünk el egy evőkanál citromlevet és 2 evőkanál olívaolajat. Használhatjuk a kapott oldatot felmosóvízként is, de víz nélkül is alkalmazhatjuk az oliva és citrom kombinációját. Így egy sokkal intenzívebb masszát kapunk, amit szórófejes flakonba öntve igazi sos-renoválószerként használhatunk.

Használjunk citrom és olivaolaj felhasználásával készült padló-renoválószert Forrás: Shutterstock

Ecet és olíva

Az ecet a háztartási jolly joker. Nem csak fertőtlenítésben és tisztításban jár élen, de a padlóápolásban is nagy hasznát vesszük.

Két rész olívaolajat és egy rész ecetet keverjünk össze, tegyük flakonba és öntsük a padlóra. Ennél a z oldaltnál is ésszerrű spriccelős falkont használni. Apró felületenként haladjunk, körkörös mozdulatokkal töröljük fényesre a padlót.

Csiszolj és lakkozz!

Ha annyira rossz állapotban van a padló, hogy a fent említett praktikák már nem segítenek, akkor sem kell csüggedni. Kicsit időigényesebb és drágább módszerrel ugyan, de van megoldás: Csiszold fel a padlót és lakkozd újra!

Első körben csiszold át jó alaposan a kezelni kívánt felülelet, menj át rajta többször, hogy apró kis szálak se álljanak ki belőle; ha szükséges és nyikorog a padló, hézagtömítővel töltsd ki a réseket, majd ha ezzel megvagy jó alaposan portalanítsd a padlót.

Ezek után erős kopásgátló lakkal kell kezelni a padlót: háromrétegben kell felvinni a lakkot a kezelendő részekre. Ésszerű és egyszerű hengert használni a festéshez. Haladj a sarkoktól az ajtók felé. A rétegek között, száradás után érdemes finoman felcsiszolni a padló felületét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.