Ha kis terekkel rendelkezik az otthonod, nem kell csüggedned, ugyanis számos olyan trükk létezik, amivel optikaliag tágíthatod a tered. Összgyűjtöttünk néhány olcsó és gyors megoldást.

Tudtad, hogy számos olyan trükk és praktika létezik, amikkel tágíthatod a tereket az otthonodban? Egy-egy gondosan kiválasztott szín, jól elhelyezett tükör vagy textília optikailag akár meg is duplázhatja a helyiségek méretét. 

Vegyük sorra a legolcsóbb és leggyorsabb térnövelő lehetőségeket.

Fény, fény!

Az első és legfontosabb térnövelő megoldás, ha utat engedünk a természetes fénynek. Ne pakoljunk az ablakba virágokat, dísztárgyakat és ne is fedjük le sötét függönyökkel a környezetét se. Válasszunk fényáteresztő textíliákat. Egy fényes, napos szoba optikailag sokkal nagyobbnak tűnik, mint egy sötét.

Válassz meleg fényű világítást a mennyezeti lámpába és vásárolj 1-2 álló lámpát is.

Apellálj világos színekkel

Pici otthonod falait ne fesd be sötét színekkel, mert azzal még jobban szűkíted a tereket. Válassz világos (fehér, bézs, ekrü) falfestékeket, akár egy kis csillámmal, fénnyel megbolondíthatod a festéket.

A padló színénél is válassz lehetőség szerint minél világosabb színeket.

Ha egyszínű falszínt és azonos színű textíliákat választasz és a bútorod is hasonló színű, akkor a homogén tónus miatt jóval nagyobbnak érezhető az adott falfelület, enteriőr.

Ha nem szereted az egyszínű tereket, és mintákban gondolkozol, mindenképpen az apróbbakat válaszd. Ha túl nagy mintákkal dolgozol, optikailag összenyomhatják a teret.

Válassz világos (fehér, bézs, ekrü) falfestékeketForrás: Shutterstock

Ne zsúfold túl!

Egy pici lakás tereit még jobban összenyomhatod, ha telezsúfolod mindennel. Válassz okosan tároló rendszereket, design dobozokat, kosarakat - azokba pakold el dolgaidat. Ha nem hagyod elől a tárgyakat és mindig rendet tartasz, azzal is növelheted a térérzetet.

A minimál desing jó barátja a kis tereknek is.

Türköm, tükröm

Az egyik legismertebb térnövelő praktika a tükrök megfelelő elhelyezése. A bevállalósabbak akár egy-egy teljes falfelületre rakhatnak tükröket, de mivel az igen költséges megoldás, elég ha egy-egy nagyobb tükröt akasztasz a falra vagy odaállítod a sarokba.

Használhatsz tükröt minden helyiségben - akár a konyhában, előszobában, de még a plafonon is praktikus és ötletes megoldás lehet.

Az egyik legismertebb térnövelő praktika a tükrök használataForrás: Shutterstock

Szavazz a minimálra

A dísztárgyak és bútorok számát tekintve is törekedjünk a kevesebb, több elvét követni. Ha túl sok bútort zsúfolsz össze a lakásodba, azon kívül, hogy nem fogsz elférni, még optikailag is összenyomod a kis tereket. Világos, pasztell bútorokkal dolgozz, amik méretben arányosak az otthonoddal.

Növényekből is válaszd a kisebbeket, ahogyan a párnákból és a szőnyekekből is érdemes a közepes vagy kis méreteket használni.

Le a válaszfalakkal

Egy kis lakásban nem szerencsés, ha sok kicsi szoba van. Ha van rá lehetőséged, szakember tanácsait kikérve, szabadulj meg a felesleges falaktól. Egyrészt nagyobb tereket kapsz, másrészt sokkal világosabbá is válnak a loftos terek. Ha szükséged van térelválasztásra, világos vagy akár mozgatható falakkal is megoldhatod azt.

Szakember tanácsait kikérve, szabadulj meg a felesleges falaktólForrás: Shutterstock

Többfunkciós bútorok

A kis lakások legjobb megoldása, ha olyan bútorokat vásárolunk, amiknek több funkciójuk van. Válasszunk ággyá alakítható kanapét, beépített tárolóval rendelkező lábtartót, lenyitható étkezőasztalt - így nem kell feláldoznunk az amúgy is kis tereket, elég, ha akkor vannak ott, ha használjuk őket.