Így tágítsd a teret, ha kicsi az otthonod - olcsó tippek, ötletek

Forrás: Shutterstock -
tippek lakberendezés tér ötletek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha kis terekkel rendelkezik az otthonod, nem kell csüggedned, ugyanis számos olyan trükk létezik, amivel optikaliag tágíthatod a tered. Összgyűjtöttünk néhány olcsó és gyors megoldást.

Tudtad, hogy számos olyan trükk és praktika létezik, amikkel tágíthatod a tereket az otthonodban? Egy-egy gondosan kiválasztott szín, jól elhelyezett tükör vagy textília optikailag akár meg is duplázhatja a helyiségek méretét.

Vegyük sorra a legolcsóbb és leggyorsabb térnövelő lehetőségeket.

Fény, fény!

Az első és legfontosabb térnövelő megoldás, ha utat engedünk a természetes fénynek. Ne pakoljunk az ablakba virágokat, dísztárgyakat és ne is fedjük le sötét függönyökkel a környezetét se. Válasszunk fényáteresztő textíliákat. Egy fényes, napos szoba optikailag sokkal nagyobbnak tűnik, mint egy sötét.

Válassz meleg fényű világítást a mennyezeti lámpába és vásárolj 1-2 álló lámpát is.

Apellálj világos színekkel

Pici otthonod falait ne fesd be sötét színekkel, mert azzal még jobban szűkíted a tereket. Válassz világos (fehér, bézs, ekrü) falfestékeket, akár egy kis csillámmal, fénnyel megbolondíthatod a festéket.

A padló színénél is válassz lehetőség szerint minél világosabb színeket.

Ha egyszínű falszínt és azonos színű textíliákat választasz és a bútorod is hasonló színű, akkor a homogén tónus miatt jóval nagyobbnak érezhető az adott falfelület, enteriőr.

Ha nem szereted az egyszínű tereket, és mintákban gondolkozol, mindenképpen az apróbbakat válaszd. Ha túl nagy mintákkal dolgozol, optikailag összenyomhatják a teret.

Válassz világos (fehér, bézs, ekrü) falfestékeket Forrás: Shutterstock

Ne zsúfold túl!

Egy pici lakás tereit még jobban összenyomhatod, ha telezsúfolod mindennel. Válassz okosan tároló rendszereket, design dobozokat, kosarakat - azokba pakold el dolgaidat. Ha nem hagyod elől a tárgyakat és mindig rendet tartasz, azzal is növelheted a térérzetet.

A minimál desing jó barátja a kis tereknek is.

Türköm, tükröm

Az egyik legismertebb térnövelő praktika a tükrök megfelelő elhelyezése. A bevállalósabbak akár egy-egy teljes falfelületre rakhatnak tükröket, de mivel az igen költséges megoldás, elég ha egy-egy nagyobb tükröt akasztasz a falra vagy odaállítod a sarokba.

Használhatsz tükröt minden helyiségben - akár a konyhában, előszobában, de még a plafonon is praktikus és ötletes megoldás lehet.

Az egyik legismertebb térnövelő praktika a tükrök használata Forrás: Shutterstock

Szavazz a minimálra

A dísztárgyak és bútorok számát tekintve is törekedjünk a kevesebb, több elvét követni. Ha túl sok bútort zsúfolsz össze a lakásodba, azon kívül, hogy nem fogsz elférni, még optikailag is összenyomod a kis tereket. Világos, pasztell bútorokkal dolgozz, amik méretben arányosak az otthonoddal.

Növényekből is válaszd a kisebbeket, ahogyan a párnákból és a szőnyekekből is érdemes a közepes vagy kis méreteket használni.

Le a válaszfalakkal

Egy kis lakásban nem szerencsés, ha sok kicsi szoba van. Ha van rá lehetőséged, szakember tanácsait kikérve, szabadulj meg a felesleges falaktól. Egyrészt nagyobb tereket kapsz, másrészt sokkal világosabbá is válnak a loftos terek. Ha szükséged van térelválasztásra, világos vagy akár mozgatható falakkal is megoldhatod azt.

Szakember tanácsait kikérve, szabadulj meg a felesleges falaktól Forrás: Shutterstock

Többfunkciós bútorok

A kis lakások legjobb megoldása, ha olyan bútorokat vásárolunk, amiknek több funkciójuk van. Válasszunk ággyá alakítható kanapét, beépített tárolóval rendelkező lábtartót, lenyitható étkezőasztalt - így nem kell feláldoznunk az amúgy is kis tereket, elég, ha akkor vannak ott, ha használjuk őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.