Vitaminbomba télre: a savanyú káposzta

Forrás: Shutterstock -
bélflóra immunrendszer vitamin savanyú káposzta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fehér káposzta fermentált, azaz erjesztett változata a savanyú káposzta, többnyire húsok mellé vagy egytálételként fogyasztjuk. A legjobb a hagyományos eljárással készült savanyú káposzta, a szupermarketekben megtalálhatók legtöbbje már gyorsérleléssel készült. Rendkívül egészséges, tele van vitaminnal, jótékony hatással van a bélrendszerre, télen pedig hasznát vehetjük immunerősítő tulajdonságának is. Nézzük, mi mindenben segít nekünk ez a szinte mindenhol kapható, olcsó és egyszerű zöldségféle!

Igazi vitaminbomba

Magas C-vitamin-tartalmán túl B1-vitamint, de B6- és K-vitamint is bőségesen tartalmaz, az ásványi anyagok közül pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma is magas, tehát még a napi folyadékfogyasztásunkhoz is hozzáad valamennyit.

Segíti az emésztést

A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, melynek során a levelekben a tejsavbaktériumok hatására tejsav keletkezik. Ez akadályozza meg a rothadást okozó mikroorganizmusok elszaporodását, tevékenységét. A tejsavbaktériumok elsősorban a vastagbélben fejtik ki áldásos tevékenységüket. A bélflórának a stressz, a helytelen táplálkozás, a hasmenéssel járó fertőzések, a gyógyszerek, az antibiotikumkúrák miatt felborult egyensúlyát ezek a baktériumok segítik helyreállítani. Az erjesztő eljárás miatt a káposzta probiotikussá válik, azaz kifejezetten barátja a gyomornak. Segíti optimalizálni a bélflóra egyensúlyát, hiszen megnöveli a belekben a jó baktériumok arányát. Az emésztést támogatja még magas rosttartalma is, amelyek tulajdonképpen kefeként működnek a bélben, a salakanyagot segítenek kipucolni. A savanyú káposzta levét sem kell a csapba öntenünk, már napi 1 deci elfogyasztása is erősíti a bélflórát, pusztítja a káros baktériumokat, a májat is tisztítja.

A savanyú káposzta igazi vitaminbomba Forrás: Shutterstock

Milyen a jó savanyú káposzta?

A savanyú káposzta akkor jó minőségű, ha színe fehér vagy halványsárga.

Ízesíthető salátaolajjal, kefirrel, egész borssal, hegyes zöldpaprikával, köménymaggal, kaporral, bavérlevéllel, esetleg korianderrel, sárgarépa-kockákkal és birsalmával is, de tehetünk bele lila hagymát, póréhagymát, reszelt sárgarépát.

Házi savanyúságok készítéséhez kiváló, például káposztával töltött paprika vagy vegyes savanyúság részeként.

Immunerősítő

Ma már a legtöbben tudják, hogy a bélflóra szoros kapcsolatban van az immunrendszerrel, mondhatni a legfontosabb immunszervünk. A bélrendszerünk egészségétől függ tehát az immunrendszerünk állapota, de még az agyi működés is. A szervezet ellenálló képességét, egészségét erjesztett ételekkel kifejezetten jól támogathatod, hiszen helyreállítják a bélflórát.

Diétabarát


100 gramm káposzta 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot is tartalmaz, kalóriatartalma rendkívül alacsony, viszont telít, így kifejezetten jól illeszthető be a diétába.

Az egyiptomiak szent növénynek tartották

A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat nemesítettek, fejlesztettek ki. Hazánkban a XV. századtól termesztik a szántóföldeken és a házi kertekben egyaránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.