Tűzveszélyes karácsonyi égősorokat foglaltak le nemrég a hatóságok a vámhatáron. Az az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerint némelyik izzósor akár hat-hét szempontból is alkalmatlan a biztonságos használatra.

Összesen két konténernyi karácsonyi égőket foglalt le a piacfelügyelet a vámhatáron. A további vizsgálatok során, még ezen felül, 32 féle, kereskedelmi forgalomban kapható díszvilágítási füzér és dekorációs célú világítástechnikai termék bukott meg.

A világító dekorációs eszközöket célszerű a piacok, alkalmi árusok helyett lehetőség szerint szaküzletben megvásárolniForrás: Shutterstock

 Némelyik izzósor akár hat-hét szempontból is alkalmatlan a biztonságos használatra - közölte kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az országhatáron feltartóztatott több mint 64 ezer darab fényfüzér kivétel nélkül áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek bizonyult.

A fogyasztóvédelmi hatóság a már lezajlott laboratóriumi vizsgálatok alapján kockázatosnak bizonyult 32 féle terméket levetette az üzletek polcairól, és megtiltotta további forgalmazásukat.

Az égősorok kínálata évről évre egyre csak bővül, ami nagy kihívás elé állítja a gyártókat és a hatóságokat, hiszen ezeket az égőket a fogyasztóvédelem és az emberek egészségének megőrzése érdekében fokozottan ellenőrizni kell.