A csípős étel segíti a fogyást: mítosz vagy valóság?

Forrás: Shutterstock -
fogyás csípős kapszaicin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elterjedt nézet, hogy a csípős ételekben, például az erős paprikában található kapszaicin segít csökkenteni a testsúlyt és az anyagcserére is jó hatással van. De vajon igaz-e? Igen is meg nem is... 

Ha szereted a csípős ételeket, biztosan örülsz azoknak a kutatási eredményeknek, amelyek szerint ezek segítik a fogyást. Elképzelhető, hogy ez így is van, de mivel ezt eddig csupán egereken próbálták ki, nem érdemes erre alapozni a diétát. Mindenesetre bemutatjuk, miként működött ez a vizsgálat során.

A néhány évvel ezelőtti kutatás kiinduló pontja az volt zsíros ételek fogyasztására irányuló vágy gyakran olyan erős, hogy sokan még akkor sem tudják megállni a zsíros vagy cukros ételek elfogyasztását, amikor fogyókúrázni szeretnének. A kutatók szerint a kapszaicin lehet a megoldás erre a problémára, amely az étrend korlátozása nélkül gyorsítja fel az anyagcserét. A Wyomingi Egyetem szakértői kimutatták, hogy a kapszaicin arra ösztönzi a szervezetet, hogy égessen energiát és termeljen hőt, és a folyamat közben elégeti a kalóriákat. Mindezt úgy teszi, hogy aktiválja az energiaégetést elindító receptorokat, amelyek a fehér és a barna zsírsejtekben találhatók.

Elterjedt nézet, hogy a csípős ételekben, például az erős paprikában található kapszaicin segít csökkenteni a testsúlyt és az anyagcserére is jó hatással van Forrás: Shutterstock

A testünkben a fehér zsírsejtek felveszik és zsír formájában elraktározzák a kalóriát. Így alakul ki a rettegett pocak, úszógumi és kövér comb, ezért ezt tekintjük rossz zsírnak. A barna zsír, amely kis mennyiségben fordul elő a vállunkon és a nyakunkon, zsírégetéssel melegíti a testet, ezért jó zsírnak tartjuk.

A kutatók kimutatták, hogy az étrendben található, csípősséget okozó kapszaicin stimulálja azt a receptort, aminek aktiválása visszaszorítja a zsírdús étrenddel összefüggő elhízást. Eredményeik azonban egérkísérletekből származnak...

A szakemberek álláspontja sem egységes a témában. Vannak, akik azt mondják, elképzelhető, hogy a csípős ételekkel meggyorsíthatjuk a súlyvesztésünket, mások szerint azonban ez nem ilyen fekete-fehér. A kétkedők arra hivatkoznak, hogy ha ez így lenne, akkor a csípős ételek kedvelői között nem lennének elhízottak, és szerintük az sem bizonyított, hogy a csípős mindenkinél anyagcseregyorsulást eredményez. Hozzáteszik, hogy bár a kapszaicin önmagában nem egészségtelen, de az arra érzékenyeknél gyomor- és egyéb emésztőszervi problémákat okozhat, így a fogyásnak számos jobb módja van, mint hogy csípőst csípőssel eszünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.