Koronavírusban hunyt el a 39 éves édesanya, Zsédely Mária, akinek 7 éves Canavan-szindrómás kislánya 24 órás gondozásra szorul.

Zsédely Mária márciusban kezdte magát először rosszul érezni, de hátfájását arra a fizikai megterhelésre fogta, ami halmozottan sérült kislányának gondozása miatt érte őt nap mint nap. A hónap végén kiderült, hogy elkapta a koronavírust, április elsején bekerült a székesfehérvári kórház covid-osztályára. Nagyon bízott benne, hogy sikeresen le tudja győzni a vírust, de szerda este a szervezete feladta a harcot.

Sára és az édesanyja, MarikaForrás: Nyárádi Photography

A tragikus hírt testvére és férje is megerősítette a Facebookon.

Marika 7 éves kislánya, Sára Canavan-szindrómás, ami egy ritka, veleszületett betegség. A betegségben szenvedők soha nem tanulnak meg beszélni vagy járni, a gyerekeknek fejtartásuk sincsen.

A tünetek között lehetnek epilepsziás rohamok, alvási rendellenességek, nazális visszafolyás, a gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe (reflux), amelyet néha hányáshoz kapcsolnak, a szem idegeinek degenerálódása, amelyek impulzusokat szállítanak a szemet körülvevő idegekben gazdag membrántól (retinától) az agyba (látóideg sorvadás). A látóideg sorvadás csökkent vizuális érzékenységet okozhat, de előfordulhat halláskárosodás, önkéntelen izomrángások is. A Canavan betegség egy idő után az életet veszélyeztető komplikációkat okoz - írja a nuus

Amíg a család Máriát gyászolja és a 24 órás gondozást igénylő, anya nélkül maradt kislányt próbálja ellátni, Mária édesanyja is a covid-osztályon küzd az életéért.

Aki szeretné támogatni a Sárit és a családot, az alábbi számlaszámon keresztül segíthet:

Geszti Béla Csaba
Unicredit Bank 109180010000012257930001
IBAN:HU41 1091 8001 00000122 5793 0001
SWIFT:BACXHUHB
Paypal: zsedelyjozsef92@outlook.hu
Megjegyzésbe: Adomány Geszti Sárának