Döbbenet: még a levegőt is megtisztítja az új buszmegálló

Forrás: -- -
légtisztító buszmegálló szennyezett levegő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem csak az eső és a napsütés ellen véd az új buszmegálló, hanem egyúttal a levegőt is tisztítja és fertőtleníti. Így aki ott várakozik, biztos lehet abban, hogy nem fertőződik meg és nem is kell a szennyezett levegőt beszívnia.

A Charis NG, a Sino Inno Lab és az Arup közösen tervezett buszmegállója képes a légszennyező anyagok mennyiségét a felére csökkenteni. Ugyanis a fertőtlenítő rendszere elpusztítja a levegőben szálló, PM0,1 méretű vírusok, baktériumok és gombaspórák 99,95 százalékát – írja a Reblog.

A légtisztító buszmegálló prototípusa már 2015-ben elkészült, a második generációs állomást a legfejlettebb szűrő- és fertőtlenítő rendszerrel szerelték fel, és szabadalmaztatták is a megoldást. Abban bíznak a fejlesztők, hogy ezzel ösztönzöhetik a városlakókat arra, hogy minél nagyobb számban vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket.

A különleges buszmegállóban a tetőn elhelyezett napelemekből érkezik az energia az egész rendszer működtetéséhez. A falakon óriási LED-kijelző szolgál a szokásos reklámok megjelenítésére, de mellette a két szélen önálló információs LED-képernyők mutatják az aktuális időjárási és légszennyezettségi adatokat, illetve a járművek várható beérkezését.

A jövő buszmegállója megtisztítja a levegőt is. Forrás: --


A tetőszerkezet alatt körben légfüggöny védi az utasokat az utcai forgalom légszennyezésétől. A buszmegállóban a készülékek által beszívott levegőt multi-HEPA-szűrők tisztítják meg a legkisebb méretű szennyeződésektől. A levegő fertőtlenítését Plascide plazmagenerátor végzi. A levegőt keringető ventilátorokat az oszlopokban helyezték el.

Az új buszmegálló tesztjét Hong Kongban végzik. Az utasok a CAPs 2.0 buszmegállóban a legnagyobb biztonságban várakozhatnak, ez szinte láthatatlan pajzsként védi őket a nagyvárosi forgatagban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.