Díjnyertes magyar természetfilm érkezett a mozikba Magyarország vizes élőhelyeiről

Forrás: Pannonia Entertainment -
blogbejegyzés víz természetfilm Magyarország Kárpát-medence magazin élőlény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Június 3-án egy nem mindennapi film érkezett a magyar mozikba. A WWF Magyarország ajánlásával országszerte elérhetővé vált a Vad víz – Aqua Hungarica című új magyar természetfilm, amely látványos, gyönyörű képsorokkal mutatja be hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit.

Köztudott, hogy Magyarország a vizek országa. A Kárpátok lábánál összecsapó természeti erők mellett maga az idő alakította vízrajzát, és az itt kialakult élővilág mindennapos harcot vív az elemekkel, és az emberi tevékenységgel is.

Hazánkban, ahol a folyók vadul törtek utat maguknak, patakok zúdultak a mesebeli erdőkre, hévízi források és változékony lápok tarkítják a környezetet. A táj csodálatos élővilága változatosabb, mint bárhol máshol Európában.

A kuriózumnak számító, új magyar filmes alkotás nem más, mint Magyarország vadvizeinek fantasztikus története.

Köztudott, hogy Magyarország a vizek országa Forrás: Pannonia Entertainment

A természetfilmek új dimenziót nyitnak köztünk és a minket körülvevő világ között. Az új magyar mozi nem csak nekünk, itt élőknek készült, hanem azoknak a külföldieknek is, akik kíváncsiak a Kárpát-medence fantasztikus élővilágára.

Aki megnézi a filmet biztosan a hazai nyaralás mellett teszi le a voksát, hiszen a mesebeli világot megmutató képkocákat nézve mindenkiben megszületik a vágy, hogy saját szemével is tanúja legyen a természet utánozhatatlan szépségének.

A kis-balatoni vadon gazdag mocsárvilágától az Aggteleki Nemzeti Park párás, érintetlen erdőségein át a Hévízi-tó víz alatti dzsungeléig számos hazai táj mutatja meg eddig ismeretlen arcát a filmben.

Számos hazai táj mutatja meg eddig ismeretlen arcát Forrás: Pannonia Entertainment

A közelről apró sárkánynak tűnő foltos szalamandrák, a nádi farkasnak is nevezett aranysakálok, a rejtőzködő vidrák és „sétáló" harcsák világa mellett olyan speciális életterek élőhelyek is megelevenednek a vásznon, mint a szélvédett öblök burjánzó madárvilága, vagy a lassan csordogáló hegyi patakok különleges mikrovilága.

Ráadásul fény derül arra is, hogy milyen változásokkal kell ma szembenézniük az itt élő állatoknak a túlélésért és, hogy mekkora veszélyt jelentenek a betolakodó fajok az őshonos élővilágra. Valamint az sem marad titok, hogy hogyan nézhetett ki a Kárpát-medence több millió évvel ezelőtt.

A filmet készítő stáb 9 hónapon át, 27 helyszínen forgatott a filmhez, számos speciális technikát – köztük fényérzékeny éjszakai kamerákat, lassított és gyorsított, úgynevezett timelapse felvételeket, makro- és légifelvételeket – alkalmazva, ami a különböző fajok megfigyelésének egy merőben más dimenzióját tette lehetővé.

A nádi farkasnak is nevezett aranysakál is feltűnik a filmben Forrás: Pannonia Entertainment

Így a film olyan képi világgal bír, hogy a nézése közben úgy érezzük mintha, mi magunk is ott lennénk a folyóparton.

A film készítésében természetesen tudományos konzulensként meghívott szakértők is részt vettek, többek között a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai segítették a pontos és precíz munkát.

A Vad víz – Aqua Hungarica a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál versenyprogramjában debütált a szakmai közönség előtt, a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőrversenyen Fehér Zoltánt, a film rendező-operatőrét dokumentumfilm operatőrnek járó díjjal ismerték el.

A hazai filmszínházakban június 3-tól érkezett meg a várva várt alkotás a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Corvin, Puskin, Tabán és Pólus Moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a csepeli Kultik Moziban és az Art+ Cinemában vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Pécsett, Szolnokon, Kaposváron, Sopronban, Miskolcon, Salgótarjánban, Tapolcán is hosszú ideig műsoron lesz majd.

Ha tetszett a cikk, akkor ez a téma is érdekelhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.