Ez a tudományos magyarázat arra, miért nem szeretjük visszahallgatni a saját hangunkat

hallás fül hang tudományos magyarázat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Általános jelenség, hogy az emberek nem szeretik visszahallgatni magukat, mert furcsának hallják a saját hangjukat és ez diszkomfort érzetet kelt. 

A tudomány szerint azonban ez teljesen rendben van, ugyanis amikor beszélünk, a hangnak csak egy része kerül feldolgozásra a fülünkön keresztül, a nagy része belülről, a koponyacsontok segítségével képződik le az agyunkban. Ez a legfőbb oka annak, miért van az, hogy amikor visszahallgatunk egy felvételt, ott sokkal mélyebbnek és furcsábbnak halljuk a saját hangunkat, mint ahogy azt megszoktuk - írja a napmintnap.com.

Nem szeretjük visszahallgatni a saját hangunkat. Forrás: Science Photo Library via AFP

Ez kicsit az önképünket is megrengeti, hisz megmutatja, hogy más a valóság, mint amit mi hiszünk önmagunkaról. Viszont az a jó hír, hogy minél többször visszahallgatjuk magunkat, annál inkább természetesebbé válik ez a különbség.

A tudomány sok esetben a segítségünkre siet, ha egyes jelenségekre nem találunk magyarázatot. Az alváskutatók például azt a jelenséget is kutatták, miért van az, hogy első éjszaka csak forgolódunk, ha idegen helyen kell aludnunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.