Általános jelenség, hogy az emberek nem szeretik visszahallgatni magukat, mert furcsának hallják a saját hangjukat és ez diszkomfort érzetet kelt. 

A tudomány szerint azonban ez teljesen rendben van, ugyanis amikor beszélünk, a hangnak csak egy része kerül feldolgozásra a fülünkön keresztül, a nagy része belülről, a koponyacsontok segítségével képződik le az agyunkban. Ez a legfőbb oka annak, miért van az, hogy amikor visszahallgatunk egy felvételt, ott sokkal mélyebbnek és furcsábbnak halljuk a saját hangunkat, mint ahogy azt megszoktuk - írja a napmintnap.com.

Nem szeretjük visszahallgatni a saját hangunkat.Forrás: Science Photo Library via AFP

Ez kicsit az önképünket is megrengeti, hisz megmutatja, hogy más a valóság, mint amit mi hiszünk önmagunkaról. Viszont az a jó hír, hogy minél többször visszahallgatjuk magunkat, annál inkább természetesebbé válik ez a különbség.

A tudomány sok esetben a segítségünkre siet, ha egyes jelenségekre nem találunk magyarázatot. Az alváskutatók például azt a jelenséget is kutatták, miért van az, hogy első éjszaka csak forgolódunk, ha idegen helyen kell aludnunk