Kamuvakcinát kaptak az emberek egy álorvostól ebben az országban

Forrás: 123rf.com -
vakcina COVID-19 oltás Uganda koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több száz embert oltott be valószínűleg vízzel egy magát orvosnak kiadó férfi Ugandában, két asszisztensét őrizetbe vették, őt magát pedig keresik a rendőrök - közölték csütörtökön a kelet-afrikai ország hatóságai.

Az áldoktor cégeket győzött meg arról, hogy oltassák be alkalmazottaikat. Oltásonként 100-200 ezer ugandai shillinget (8-16 ezer forint) kért.

"Nyilvánvalóan átverés volt az egész. Ez a fickó csak a pénzre hajtott. Azt gyanítjuk, hogy vizet adott be az embereknek, mert színtelen, szagtalan és viszonylag veszélytelen" - mondta el a Reuters brit hírügynökségnek Warren Naamara, az ugandai elnöki hivatal egészségügyi hatóságának vezetője. "Szökésben van, de le fogjuk vadászni" - tette hozzá.


Az áldoktor "rendelőjében" tartott házkutatás során lefoglalt dokumentumok tanúsága szerint legkevesebb 812 embernek adott be "vakcinát". Találtak hamis matricákkal ellátott oltóanyagos fiolákat és szintén hamis szállítóleveleket is.


A koronavírus-járvány második hulláma május vége óta erősödik az afrikai országban, ahol az Indiából származó delta variáns terjed. Az oltókampány márciusban indult, de lassan halad, mert a szegényebb országok megsegítésére létrehozott COVAX program nem jut elég oltóanyaghoz.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.