Egyre jobban terjed a koronavírus delta variánsa, ezért egyre több ország szigorít beutazási szabályain. Dr. Szlávik János infektológus szerint a nyári vakációk miatt sokan behurcolhatják a mutánst. 

A koronavírus delta variánsa inkább az oltatlanokra veszélyes, aki már megkapta mindkét oltását az  biztonságban érezheti magát. Jelenleg minden oltás hatékonyan véd a könnyebben terjedő delta variánssal szemben. Szlávik János hozzátette, hogy a nagyobb biztonság érdekében még legalább 3 milló embernek be kéne magát oltania elkerülve ezzel a 4. hullámot - írja a Ripost.

Aki oltaltlanul elkapja az indiai, vagyis delta variánst, az valószínűleg 7-8 embernek átadhatja a vírust. A brit alfánál csak 5, a vuhaninál csak 2,5 embert fertőzhetett meg egy megbetegedett.

Az indiai variáns azért jelent nagyobb veszélyt, mert alattomosabb a korábbi mutációknál. Alig észletlhető tünetekkel jelentkezik, és emiatt sokszor már csak a kórházi kezelést igénylő súlyosabb stádiumban észlelik a betegség jelenlétét.

Külföldön egyre több európai országban szigorítanak a beutazási feltételeken, mivel egyre több a beteg, ami egyértelműen a delta variáns miatt van.