Különleges ajándékot kap a magyar kormánytól Ferenc pápa: hónapokig készült

ajándék Ferenc pápa magyar kormány Orbán Viktor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei a magyar kormány ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápának.

Az Országos Széchényi Könyvtár oldalán írja le a felbecsülhetetlen értékű kódex történetét, amelynek a díszmásolatát kapja ajándékba a pápa. A kódex több hónapig készült.

A kézirategyüttest a pozsonyi káptalan adományozta az OSZK-nak 1813-ban. A Pray-kódex a 12. századi magyarországi egyházi kultúra egyik legfontosabb dokumentuma. A latin nyelvű liturgikus kódexben a magyarországi használatra szerkesztett sacramentarium – azaz a miséző pap könyörgéseit tartalmazó szerkönyv – után egyes misén kívüli szertartások (esketés, a templom alapkövének letétele, temetés) szövegei következnek. A Halotti beszéd és könyörgés, legkorábbi összefüggő magyar nyelvű szövegemlékünk a temetési szertartás végén, annak függelékében olvasható, egy valamivel bővebb, latin nyelvű temetési beszéd kíséretében, a kódex 136. levelén

- olvasható a honlapon.

Az OSZK arról is ír, hogy a kódexet a nemzeti könyvtár digitalizáló központjában fotózták végig, majd a díszmásolatot különleges papírra nyomtatták. A kódex másolatához magyar és spanyol nyelvű ismertetőszöveg is készült, amelyet – az egykorú írásképet tanulmányozva – könyvkötőmester rótt pergamenre, lúdtollal.

A mű megalkotásának több hónapos folyamatát az OSZK Történeti Fénykép- és Videótárának munkatársai kamerával kísérték végig, és hamarosan egy interjúkkal tűzdelt, a Pray-kódexet és a Halotti beszéd és könyörgést részletesen bemutató dokumentumfilm készül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.