A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei a magyar kormány ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápának.

Az Országos Széchényi Könyvtár oldalán írja le a felbecsülhetetlen értékű kódex történetét, amelynek a díszmásolatát kapja ajándékba a pápa. A kódex több hónapig készült.

A kézirategyüttest a pozsonyi káptalan adományozta az OSZK-nak 1813-ban. A Pray-kódex a 12. századi magyarországi egyházi kultúra egyik legfontosabb dokumentuma. A latin nyelvű liturgikus kódexben a magyarországi használatra szerkesztett sacramentarium – azaz a miséző pap könyörgéseit tartalmazó szerkönyv – után egyes misén kívüli szertartások (esketés, a templom alapkövének letétele, temetés) szövegei következnek. A Halotti beszéd és könyörgés, legkorábbi összefüggő magyar nyelvű szövegemlékünk a temetési szertartás végén, annak függelékében olvasható, egy valamivel bővebb, latin nyelvű temetési beszéd kíséretében, a kódex 136. levelén 

- olvasható a honlapon.

Az OSZK arról is ír, hogy a kódexet a nemzeti könyvtár digitalizáló központjában fotózták végig, majd a díszmásolatot különleges papírra nyomtatták. A kódex másolatához magyar és spanyol nyelvű ismertetőszöveg is készült, amelyet – az egykorú írásképet tanulmányozva – könyvkötőmester rótt pergamenre, lúdtollal.

A mű megalkotásának több hónapos folyamatát az OSZK Történeti Fénykép- és Videótárának munkatársai kamerával kísérték végig, és hamarosan egy interjúkkal tűzdelt, a Pray-kódexet  és a Halotti beszéd és könyörgést részletesen bemutató dokumentumfilm készül.