A földrengések a leggyakoribb geológiai jelenségek közé tartoznak; kis remegések naponta több százszor fordulnak elő, közepes méretű rengések havonta többször, a 8 vagy annál nagyobb erősségűek pedig évente egyszer. Ma már kevesebben halnak meg természeti katasztrófákban, a világ ellenállóbb lett. Ugyanakkor a földrengések és az általuk okozott cunamik még mindig sok emberéletet követelhetnek.

 

Összegyűjtöttük a három legbrutálisabb földrengést, melyek több ezer emberéletet követeltek:

1. Valdívia, Chile, 1960. május 22. (9,5-es erősségű földrengés)

Minden idők legerősebb földrengése 1655 embert ölt meg, 3000 embert megsebesített, és kétmillió embert kényszerített arra, hogy elhagyja otthonát. A 9,5 erősségű földrengés következtében először 8, majd 10 méter magas szökőár tombolt a tengerparton, majd 30 méteresre duzzadt és 800 kilométer/ órás sebességgel végigsöpört a Csendes-óceánon, s ezreket ölt meg Hawaii, Japán és a Fülöp-szigetek területén. Több halászfalu teljesen elpusztult, mintegy ötezer ház megsemmisült, ezzel milliók veszítették el otthonukat. Két nappal az első rengés után kitört a közeli Puyehue vulkán is, mely 6 km-es körzetben hamut és gőzt bocsátott a légkörbe, így egy időre a légimentést is szüneteltetni kellett.

Corral kikötőjének maradványai a chilei Valdivia tartományban, a földrengés és a területet sújtó dagályok után, 1960Forrás: AFP

2. Sumatra, Indonézia, 2004. december 26. (9,1-es erősségű földrengés)

Katasztrofális mértékű pusztítást okozott a víz alatti földrengést követő cunami, mely összesen körülbelül 230 ezer embert ölt meg és 1,7 millió embert fosztott meg otthonától. Az epicentrum 250 km-re délkeletre volt Indonéziától, 30 méter mélységben. A brutális erejű szökőár leginkább Ázsia délkeleti és déli részén, valamint Afrika keleti részén okozta a legjelentősebb károkat. A legtöbben Indonéziában, Sri Lankán, Indiában, Thaiföldön, Szomáliában és a Maldív-szigeteken veszítették az életüket a természeti katasztrófában.

Az indonéziai földrengés áldozatai,Forrás: AFP/Str

A cunamit még Hollywood is megörökítette, a Lehetetlen című filmben egy család sorsát követhetjük nyomon. A szökőár ugyanis Thaiföld turistaparadicsomát, Phuketet is elérte, ahova közel 40 országból érkeztek turisták, hogy az egzotikus helyén töltsék a karácsonyt és a szilvesztert. A katasztrófának semmi előjele nem volt, a remegést alig lehetett érezni, ha valaki mégis érzett belőle valamit, nem tulajdonított neki jelentőséget. Nagyon szép idő volt aznap reggel, majd hirtelen egy szokatlan dolog történt: a víz kezdett visszahúzódni a partról, szabadon hagyva számos kagylót, halat és a tengeri élet nyomait. A helyi lakosok örültek a könnyű fogásnak, míg a turisták kagylókat gyűjtöttek. Sokan fényképezőgépért és kameráért szaladtak, hogy lefilmezzék a szokatlan jelenséget. Ezután jött a feketeleves: egyszer csak a óceán vize több méter magasra korbácsolódott és pillanatok alatt elárasztotta az üdülővárost. Olyan gyorsan történt minden, hogy nem volt idő elmenekülni, menedéket keresni. A könnyű házak úgy dőltek össze, mint a kártyavár. 8500 ember veszítette életét, közülük 5400 turista, akiknek esélyük sem volt a túlélésre.

3. Shaanxi, China, 1556 (8-as erősségű)

A 1556-os földrengés szedte a legtöbb áldozatot a történelem során, körülbelül 830 ezer ember vesztette életét a katasztrófában. A földrengés Kína több, mint 97 megyéjét érintette; egy 840 kilométer széles területet rombolt le, és a lakosság 60%-t megölte. Akkoriban a lakosság nagy része még mesterséges löszbarlangokban élt, melyek a földrengés következtében összeomlottak és számos embert temettek maguk alá.